eur:
392.83
usd:
366.85
bux:
66949.07
2024. április 26. péntek Ervin
Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója Újvidéken, a szerbiai Vojvodjanska Banka (Voban) székházában tartott sajtótájékoztatón 2017. december 11-én. Az OTP leánybankja, az OTP Banka Srbija december elsején zárta le a Voban megvásárlását.
Nyitókép: Rosta Tibor

Csányi Sándor: eljött a komoly befektetők ideje a magyar futballban

Vissza fognak térni a nézők a magyar pályákra - mondta Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. A futballvezető szerint javult a bajnokság színvonala, a válogatott pedig akkor lesz sikeres, ha jó munkát végeznek a klubokban.

"Nagy az érdeklődés a magyar futball iránt, még akkor is, ha ez a nézőtéren nem feltétlenül látszik, de a televíziós közvetítések nézettsége rekordokat dönt" - mondta Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke az InfoRádióban, és bízik abban, hogy visszatérnek a nézők a lelátóra. Ezt arra alapozza, hogy nő a magyar fiatalok szerepe a labdarúgó-bajnokságokban, korszerű stadionokban kulturált módon lehet szurkolni, és nincs már erőszak a lelátókon.

Csányi Sándor szerint nem használt a nézőszámnak, hogy a csapatok jelentős része hosszabb időn keresztül nem saját stadionjában játszotta a mérkőzéseit, de másfél éven belül elkészülnek az új vagy felújított pályák, és mindenki otthon futballozhat, és kulturált körülmények között lehet szórakozni.

"Tudom, hogy sokan felhördülnek, mégis azt gondolom, hogy javult a bajnokság színvonala,

és az utóbbi egy év sikertelensége ellenére a válogatott is jobban teljesít. Csak kint volt az Európa-bajnokságon 44 év után, és bízom benne, hogy hasonló sikerekre képes lesz a jövőben is, és 2020-ban, amikor mi is rendezzük az Európa-bajnokságot, a válogatottat láthatják a magyar szurkolók" - mondta az MLSZ elnöke.

A sikertelenségért a felelősséget szerinte ketté kell választani: a fiatalok kiválasztásáért, képzéséért, szerepeltetéséért, a klubfutball sikeréért a klubok a felelősek, szerinte ez ügyben az MLSZ, amit tudott tenni, megtette. A válogatott sikere pedig szoros összefüggésben van a magyar csapatok nemzetközi teljesítményével, és azzal, hogy nevelnek-e ki a klubok olyan fiatal játékosokat, akik külföldi bajnokságokban is sikerrel szerepelnek.

"Ha külföldön is sok magyar játékos lesz, és a hazai csapatokban is, akkor kérhetjük számon, hogy a válogatott miért nem sikeres.

Addig azonban meglehetősen kicsi a mozgástere a szövetségi kapitánynak. Hiszen 3-4 nappal a mérkőzés előtt érkeznek meg a játékosai, fizikai állapotukon nem tud változtatni, csak a kiválasztás, a taktika megválasztása, az ellenfelek feltérképezése a feladata" - mondta Csányi Sándor.

Az MLSZ elnöke úgy látja, az utánpótlásműhelyek minden segítséget megkaptak a működéshez. Jelentősen javult az infrastruktúra, 1100 pályán építettek, 1700-at felújítottak. Az amatőr futball költségeinek a kilencven százalékát az MLSZ finanszírozza, az utánpótlásműhelyek edzőinek a bérezése a tao-rendszeren keresztül szintén megoldott.

"Minden feltétel adott. Ehhez képest az eredmények, úgy tűnik, hogy még váratnak magukra.

De nem is lehet azonnal számon kérni. A fejlesztési program öt éve kezdődött, és most fejeződik be. évtizedes lemaradásban voltunk" - mondta Csányi Sándor.

Eljött a magánbefektetők ideje

Az üzletember sajnálja, hogy olyan hagyományos futballvárosok, mint Szeged, Békéscsaba, Győr nem rendelkeznek élvonalbeli csapattal.

"Eljött az idő, hogy komoly befektetők is megjelenjenek a magyar futballban,

hiszen nemcsak az utánpótlás-, hanem a profi csapatok pénzügyi helyzete is stabilizálódott, és sokkal olcsóbb innen nemzetközi kupaszereplést elérni, mint tőlünk nyugatabbra jó néhány országban. A sportot ugyanolyan ágazatnak tartom, mint bármelyik másik iparágat, és előbb-utóbb önmagának kell profitot termelnie" - vélekedett a futballvezető, és úgy látja, ha valaki képes nemzetközi sikerekre, akkor nagyon gyorsan megtérül a befektetés, sőt jövedelmet tud realizálni, és a sikeres utánpótlás-nevelésben benne van a nagy üzlet, a játékoseladás.

MOL-Pick Szeged: csak egy lépés hiányzik

A kézilabdában is szerepet vállal Csányi Sándor, a MOL-Pick Szeged tulajdonosa is. A csapat az örök ezüstérmes a Telekom Veszprém mögött, legutóbb a Magyar Kupa döntőjében veszített.

"Rosszul élem meg, hogy kikapnak a Veszprémtől. De nemcsak megélem, próbálok ellene tenni is.

Áttörést a következő bajnoki évadra ígértek, lesz egy-két erősítésünk, és meglátjuk, képesek lesznek-e felvenni a versenyt" - mondta Csányi Sándor, de hozzátette, már nagy öröm volt számára, hogy sikerült bajnoki mérkőzést nyerni Veszprémben. Ugyanakkor nem értette az utóbbi idők rövidzárlatait, a Magyar Kupa-döntőben és a Kiel elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőben is a hajrában blokkolt le a csapat.

"Ezt lehet csalódottságként is felfogni, de úgy is, hogy csak egy lépésre vagyunk.

Ezt az öt-tíz percet kell átlépnünk ahhoz, hogy nagyon sikeresek legyünk Magyarországon és az európai színtéren is" - mondta a Szeged tulajdonosa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 14:15
2024. április 26. 12:47
×
×
×
×