eur:
389.58
usd:
363.43
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A szupersztár, aki ragaszkodik a tizenhármas számhoz

A Milan középhátvédjét szinte minden elemző a poszt legjobbjai közé sorolja, egyetlen "hibájaként" megemlítve, hogy sérülékeny. Az athéni BL-döntő előtt az Inforádió honlapján bemutatjuk a Liverpool és a Milan 15-15 játékosát. Ezúttal a Milan középhátvédje, Alessandro Nesta a "soros".

1976. március 19-én született Rómában. 187 centi magas, 79 kilós. Alig volt nyolcéves, amikor az AS Roma tehetségkutatói meghívták a klub előkészítő csoportjába. Nesta azonban nem ment, mert az apja, Giuseppe a Lazio elkötelezett híveként biztos volt abban, hogy a fiút előbb-utóbb a főváros másik klubja is hívni fogja.

Igaza lett. 1985. június 13-án toborzót tartottak a Laziónál. Volfango Patarca, az ifik edzője azonnal kiszúrta magának a nyurga, labdabiztos legényt. "Sandro" hat nappal a 18. születésnapja előtt, 1994. március 13-án mutatkozott be az A ligában.

Csapatkapitány, mi több: elnökségi tag lett

Az 1995-1996-os idényben vált állandó játékossá csapatában, fiatal kora ellenére hamar csapatkapitánnyá, sőt a klub elnökségi tagjává lépett elő. Az ezredforduló körüli években vezéregyénisége volt a története legszebb éveit élő, olasz bajnoki címet és nemzetközi kupát is nyerő Laziónak.

2000 elején felreppent a hír, hogy a Juventus megveszi, ám a tranzakcióból végül semmi sem lett. Később hírbe hozták a Reallal - és számos más nagycsapattal is - de a Lazio szurkolóserege nagyon ragaszkodott hozzá, ő pedig a városhoz.

2002. augusztus 31-én már nem volt más lehetőség: Sergio Cragnotti, a Lazio első embere a klub rendkívül sanyarú anyagi helyzete miatt kénytelen volt Nestát átengedni az AC Milannak.

A Milánnál is ragaszkodott a 13-hoz

A Lazióban mindig a tizenhármas mezben játszott, amióta csak választhatott. Ez a szerencseszáma, ráadásul köti őt két laziós debütálásához: az első próbajáték, s az első élvonalbeli bajnoki mérkőzés napjához. Miután átszerződött a Milanhoz, a lombardok is neki adtak a tizenhármas mezt.

A piros-feketéknél is nagyszerűen játszott az első pillanattól fogva, 2004 januárjában például a Serie A játékosai a bajnokság legjobb védőjévé választották. A 2006-2007-es szezonban sokat volt sérült, a borúlátóbbak néhány hete még azt vitatták, képes lesz-e még egyszer azon a színvonalon játszani, amely a világ legjobb középhátvédjei közé emelte.

Nem vette komolyan

Õ maga egy a napokban publikált interjújában azt emlegette, mást sem olvasott heteken át, mint hogy a Milan lemond róla, s hogy esetleg azért a Lazio még befogadja... Pontosan tudta: nem kell komolyan venni a tamáskodókat, s főleg nem kell a szócsatába bocsátkozni. Biztos volt magában, tudta, a pályán, a játékával megfelelő választ fog adni.

A Bayern München elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen aztán egyszerűen szenzációs formában játszott, s kiválóan futballozott a Manchester United elleni hazai mérkőzésen is. Talán még jobban, mint hajdanán a Lazióban, s biztosan nagyszerűbben, mint 2006-ban bármikor, holott világbajnoki címet nyert, s tavaly is szerepelt a neve a FIFA harmincas listáján, a világ legjobb játékosai között.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×