eur:
394.39
usd:
371.5
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) az őszi politikai időszak első kormányülését tartja a Karmelita kolostorban 2022. szeptember 2-án.
Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko

Korrupcióellenes munkacsoportot hozna létre a kormány – a nap hírösszefoglalója

A közbeszerzéseket ellenőrző Integritás Hatóság mellett korrupcióellenes munkacsoportot is létrehozna a kormány. Az Oroszország elleni uniós szankciók feloldása mellett érvelt a külgazdasági és külügyminiszter a CNN-nek adott interjúban. Hat helyen lesz időközi választás holnap. A nap hírösszefoglalója.

A közbeszerzéseket ellenőrző Integritás Hatóság mellett egy korrupcióellenes munkacsoport létrehozását is tartalmazza az uniós jogállamisági eljárás lezárásához szükséges, második kormányzati javaslatcsomag. A kabinet tegnap nyújtotta be a tervezetet az Országgyűlésnek, amely hétfőn vitatja meg az előterjesztéseket. Az Integritás Hatóságnak november 19-étől, vagyis az Európai Bizottság által szabott határidőre kell megkezdeni működését. A hatóságtól független, javaslattevő és véleményező korrupcióellenes munkacsoport tíz tagja az állami szervezeteket képviselné, tíz pedig a nem kormányzati szereplőket.

Az Oroszország elleni uniós szankciók feloldása mellett érvelt a külgazdasági és külügyminiszter a CNN-nek adott interjúban. Az ENSZ közgyűlése alkalmából New Yorkban tartózkodó Szijjártó Péter a kormány álláspontját megismételve azt mondta: a szankciós politika nem azt eredményezte, amit vártak tőle, mivel a büntetőintézkedések károsabbak az Európai Unióra, mint magára Oroszországra nézve. Kérdésre válaszolva ismét visszautasította, hogy a magyar kormány inkább Oroszország oldalán állna, hiszen már a kezdetektől elítélte az ukrajnai háborút és semmilyen uniós szankciós csomagot nem vétózott meg. Ugyanakkor azt is egyértelművé tette, hogy Magyarország biztonságos energiaellátását nem jelenleg fizikailag lehetetlen orosz források nélkül megoldani.

Két nagyszabású dunántúli vasútfejlesztés előkészítése kezdődhet meg, miután az utolsó feltétel is teljesült azzal, hogy a kormány nemrégiben a hazai önrész biztosításáról is döntött. A Borostyán vasúti árufuvarozási folyosó egyes szakaszainak korszerűsítését és tizenkét nyugat-magyarországi vasútállomás infrastruktúrafejlesztését megalapozó tervezés és engedélyeztetés összesen 5,7 milliárd forintból valósul meg, amiből mintegy 4 milliárd forint uniós forrás. A Borostyán árufuvarozási folyosót magyar-lengyel-szlovák-szlovén közös kezdeményezésre vette fel az európai vasúti teherkorridorok sorába az Európai Unió.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának összehívását sürgeti a Fidesz parlamenti képviselőcsoportja. Halász János, a bizottság alelnöke közleményében arról ír, hogy Márki-Zay Péter, az ellenzéki pártok korábbi miniszterelnök-jelöltje több milliárd forint kampánytámogatást kapott külföldről. A kormánypárti politikus szerint ez durva beavatkozási kísérlet a magyar választásokba. Hozzátette: az ügy szuverenitási és nemzetbiztonsági kérdéseket is felvet, ezért javasolja a bizottság összehívását.

A Mi Hazánk elnöke úgy érzi, hogy pártja kormányozni fog. Toroczkai László erről a szélsőjobboldali párt harmadik kongresszusán beszélt Budapesten. A Mi Hazánk elnöke kijelentette, hogy pártja - melynek valódi erejét a közösség adja - már nem a Jobbikkal, hanem a Fidesszel és a DK-val versenyez. Toroczkai László szerint a magyar politika hárompólusúvá vált. Az ukrajnai háborút is említette, amit lokális világháborúnak nevezett, míg az energiaválságról úgy véli, hogy az mesterségesen kreált helyzet, amit politikusok és globális pénzemberek okoztak. A kongresszus küldöttei Toroczkai László elnöki beszámolóját ellenszavazat és tartózkodás nélkül támogatták.

Hat helyen lesz időközi választás holnap. Miskolc 3-as számú választókörzetében azért van szükség időközire, mert Hegedűs Andrea, a DK képviselője a hatpárti ellenzéki listáról országgyűlési mandátumhoz jutott. A megüresedett helyért a Fidesz-KDNP és az ellenzéki összefogás jelöltje indul. Budapest IV. kerületében, a 12-es választókörzetben azért tartanak időközi választást, mert az LMP-s Kanász-Nagy Mátéból országgyűlési képviselő lett. Ott a Fidesz és az ellenzéki pártok mellett, a Mi Hazánk Mozgalom is indít jelöltet.

Új módszerekkel, hamis linkekkel próbálják becsapni csalók az eladókat az apróhirdetések oldalain - hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság. A csalók vevőként jelentkeznek egy interneten található apróhirdetésre, majd egy népszerű csomagküldő szolgáltatás igénybevételével kérik a megvásárolni kívánt terméket átvenni, ezért üzenetben küldenek egy hamis linket, ahol intézhetik a fizetést és a csomagfeladást. Ezen a hamis honlapon a felhasználónév, jelszó, és akár SMS-kód megadásával a csalók megszerzik azokat az adatokat, amelyekkel azután már jogosulatlan tranzakciókat kezdeményezhetnek.

Ferenc pápa azt kérte a fiataloktól az olaszországi Assisiben, hogy mentsék meg a bolygót. A történelmi városban tett rövid látogatásán a katolikus egyházfő a világ száz országából oda érkező ezer fiatal, köztük közgazdászok előtt beszélt, majd a találkozó résztvevőivel együtt aláírt egy, a béke gazdaságának megteremtéséről szóló megállapodást is. Az egyházfő a hallgatóság előtt kifejtette, hogy szerinte olyan világgazdaságra van szükség, amely új szemmel tekint a környezetre és a Földre.

Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×