eur:
394.72
usd:
370.35
bux:
65325.36
2024. április 19. péntek Emma
Az idén a Nemzet Művésze díjjal kitüntetett Csukás István Kossuth- és József Attila-díjas költő, író budai otthonában 2017. november 15-én.
Nyitókép: Mohai Balázs

Elhunyt Csukás István

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar költő, író, a Digitális Irodalmi Akadémia tagja 84 éves volt.

A nagyközönség leginkább a Süsü, a sárkányról, a Mirr-Murr kandúr kalandjairól, a Pom Pom meséiről és a Nagy Ho-ho-ho horgászról ismeri. Generációk nőttek fel legendás meséin, de hang- és tévéjátékok, filmek, színdarabok fűződnek a nevéhez és verseket is írt. 1980-ban játékgyűjteményt is megjelentetett Az én játékoskönyvem címmel.

Csukás Istvánt az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti.

82. születésnapja alkalmából az InfoRádió munkatársa interjút készített vele. Ekkor arról beszélt, Petőfi Sándort tekintette egyik példaképének, amikor igyekezett a verseket lerángatni az égből, mivel azt mondja: bár magasztos dologról van szó, a hétköznapi témák és forma csak jót tesz neki. Petőfit hétköznapisága miatt tiszteli és csodálja, és saját költészetében pont ezt a hétköznapiságot próbálta megkeresni, vagy megverselni.

2017-ben kapta meg a Nemzet Művésze díjat, ekkor arról beszélt az InfoRádióban, hogy mindig a nemzet művészének érezte magát, nem is akart soha más lenni. Nagy szerencsének és ajándéknak tartja, hogy betévedt a magyar gyerekirodalom csodálatos birodalmába.

„Ez a világ legcsodálatosabb irodalma, ahova minden létező nagy magyar író és költő írt, ami azt is jelenti, hogy magas a mérce, de jó ehhez igazodni.”

Csukás István az új Süsü-sorozaton dolgozott, amelynek főszereplője nem az öreg sárkány, hanem gyermeke, Süsüke. A részletekről beszélt az InfoRádióban is.

2016-ban pedig az InfoRádió Aréna című műsorának volt a vendége - ezt a beszélgetést alább megnézhetik.

Életrajz

Csukás István 1936. április 2-án született Kisújszálláson, 1957-ben abbahagyta jogi tanulmányait és azóta írásaiból élt. 1968 és 1971 között a Magyar Televízió munkatársa volt, 1978-tól a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó főszerkesztője, majd az Új Idő és a Kölyök Magazin szerkesztőbizottságának tagja volt. 1993-tól a Piros Pont főszerkesztőjeként dolgozott.

Alkotásait számos elismerésben részesítették. 1977-ben a hollywoodi X. televíziós fesztiválon elnyerte az Év Legjobb Gyermekfilmje díját. Munkássága elismeréseként többek között 1977-ben és 1987-ben József Attila-díjat, 1984-ben Andersen-díjat, 1987-ben az Év Könyve-, 1989-ben és 1995-ben Déry Tibor-jutalmat kapott. 1996-ban elnyerte a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesület életműdíját, 1999-ben Kossuth-díjjal tüntették ki "magas színvonalú költészetéért, közvetlen szavú, ember- és természetszeretetre nevelő műveiért és a kortárs gyermekirodalom megújításáért". 2010-ben Az év gyerekkönyve életműdíjjal jutalmazták. 2011-ben Budapest díszpolgára lett és Prima Primissima Díjat kapott.

Abban az évben jelent meg Mi az adu? című könyve, amelyben tárcái, portréi, egy egyfelvonásos színdarab és a kötet címadó művének hangjáték kapott helyet.

2014 januárjában a veszprémi Pannon Várszínház mutatta be új mesejátékát, az Óriás nyomában címmel. 2014-ben Csukás István nevét viselő díjat alapított gyermekdarabok elismerésére Őze Áron, a Pesti Magyar Színház igazgatója.

2015-ben a Magyar Írószövetség örökös tagja lett, Összegyűjtött versek címmel jelent meg versválogatása. Ugyanabban az évben a fiatal nemzedékek színpadi mítoszainak megteremtéséért Szép Ernő-különdíjat, 2016-ban a Magyar Érdemrend középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetést kapott. 2016-ban, 80. születésnapja alkalmából Kisújszálláson felavatták Pom Pom szobrát.

2016-ban Magyar Örökség Díjjal, 2017-ben a Nemzet Művésze címmel tüntették ki. 2019-ben A Süsü, a sárkány című meséje alapján készült bábfilmsorozat hőseiről alkalmi bélyegblokkot bocsátott ki a Magyar Posta, amely Weisenburger István grafikusművész tervei alapján, 60 ezer példányban készült.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×