eur:
395.68
usd:
366.63
bux:
65686.23
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Az idén a Nemzet Művésze díjjal kitüntetett Csukás István Kossuth- és József Attila-díjas költő, író budai otthonában 2017. november 15-én.
Nyitókép: Mohai Balázs

82 éves lett Csukás István

Máig az olvasás Csukás István legnagyobb szenvedélye. A héten 82. születésnapját ünneplő költő Petőfi Sándort tekintette egyik példaképének, amikor igyekezett a verseket lerángatni az égből, mivel azt mondja: bár magasztos dologról van szó, a hétköznapi témák és forma csak jót tesz neki.

Április 2-án 82 éves lett Csukás István Kossuth-díjas író, Pom-Pom, Gombóc Artúr, Mirr-Murr kandúr, a Nagy Ho-ho-ho-horgász és Sün Balázs atyja. Talán legnépszerűbb alkotása, Süsü a sárkány pedig épp mostanában volt 40 éves.

A költő kifejtette, hogy egyetlen igazi nagy szenvedélye az olvasás, és példaképének tekinti Petőfi Sándort, mert ő olyan nyelven írt, ahogy az emberek beszéltek.

"Nekem voltak ideáim, például az egyik ilyen ideám volt Petőfi Sándor költészete, amihez gyerekként jutottam hozzá."

Csukás István gyerekkorában nem nagyon voltak könyvek, de a Petőfi összes minden háznál ott volt.

"Petőfi verseit is úgy olvastam, mint egy mesét, mert lehet is úgy olvasni."

A "Megy a juhász szamáron, földig ér a lába" az egy nagy csoda volt nekem akkor - meséli a költő.

Petőfit hétköznapisága miatt tiszteli és csodálja, és saját költészetében pont ezt a hétköznapiságot próbálja megkeresni, vagy megverselni.

A születésnapját ünneplő költőről Tandori Dezső ezt mondta:

Az akármiben tanulja meglelni a mindent.

Ez visszautal a költő pályájának elejére, mégpedig azért, mert akkor keresi az ember a hangját.

"A költői magasságokból, ahova igen hamar fel tud repülni egy kamasz, igyekeztem egy picit visszatérni a földre" - meséli a költő. Ez ugyan ellentmondás, mert a költészet felfelé repül általában.

"Próbáltam tágítani a költői megverselhető témáim körét, másrészt a világnak egy picit talán ismeretlenebb részét igyekeztem megverselni. "


KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×