eur:
369.03
usd:
344.77
bux:
48800.45
2023. június 7. szerda Róbert
Az idén a Nemzet Művésze díjjal kitüntetett Csukás István Kossuth- és József Attila-díjas költő, író budai otthonában 2017. november 15-én.
Nyitókép: Mohai Balázs

Sajdik Ferenc: igazi humanista volt Csukás István

Kicsit mindig gyerek maradt, ezért értett jól a nyelvükön - mondta a ma elhunyt Csukás Istvánról szerzőtársa, Sajdik Ferenc. A grafikus évtizedekig dolgozott együtt a meseíróval, közös munkájuk eredménye például PomPom vagy a Nagy ho-ho-horgász című rajzfilm sorozat.

Egyelőre ott tartok, hogy el se hiszem, hogy ez megtörtént a Pistával. És csak reménykedem, hogy mondjuk álmában elaludt, vagy valami ilyesféle történt - mondta az InfoRádiónak Sajdik Ferenc grafikus, aki évtizedekig volt Csukás István szerzőtársa. Szavai szerint a közös munka érdekesen zajlott, mert néha talált a postaládájában nagy borítékokat, amiben kézirat volt és "gyorsan csináld meg - asszondja - mert két hét múlva le kell adni."

"Szóval ilyen volt a munkakapcsolat:

félszavakból értettük egymást. Nem volt probléma a Pistának a szövegeire rajzolni, benne volt valami humanizmussal kevert humor"

- tette hozzá a grafikus.

Mint mondta, nagyon ritka fajta ember volt, és őt tartotta igazi humanistának. Erre példaként említette, hogy az író egyszer lemondott egy munkát, azért, hogy had éljen más is. Ő ilyet mástól az életben még nem hallott, ilyen volt Csukás István mentalitása.

Elmondta: nem volt példa arra, hogy az író az elkészült rajzokat kritizálta volna, mondván, ő nem így képzelte. "Egyszer volt kifogásom: a horgásznál. Amikor megírta, hogy a horgász föltűzi a kukacot a horogra. És hát akkor kitaláltuk, hogy inkább legyen Főkukac - mondtam -, mert ő szépen tanuljon meg rajzolni, és akkor ő rajzolja, hogy föltűzi, és fröcsög a vér a kukacból.

Ez az egy dolog volt, amiben ellentmondtam neki, ő soha nem mondott ellent a rajzaimra"

- tette hozzá Sajdik Ferenc.

Szerinte teljesen igaza volt Csukás Istvánnak abban, hogy mennyire fontos a mese a gyerekeknek, és hogy ez is olyan rangú műfaj, mint bármelyik másik irodalmi műfaj.

"Mindig csodálkoztam, hogy mennyire érti a gyerekeket, és közben neki nem volt gyereke.

De ahányszor mentem hozzájuk, a házban vagy egy gyerek volt, vagy kettő. Nem volt az utóbbi időben sem elhagyatva, mert nagyon jó szomszédai voltak" - mondta Sajdik Ferenc.

Sajdik Ferenc sokszor gondolt arra, hogy csak egy gyerek tud meséket írni.

"Egy gyerek gondolkodású felnőtt. Ugyanez volt a Lázár Ervinnel. Másképp nem tud olyanokat kitalálni... "

- tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Vihar előtti csend uralkodik a tőzsdéken

Vihar előtti csend uralkodik a tőzsdéken

A hét korábbi részében nem igazán láttunk határozott mozgásokat a tőzsdéken, és úgy látszik, hogy az amerikai adósságplafon-megállapodás utáni rali lendülete mostanra gyakorlatilag teljesen kifulladt. Ezzel párhuzamosan a befektetők már inkább az új impulzusokra várnak, ilyen lehet az amerikai jegybank jövő heti kamatdöntése, ahol a piac széles körben arra számít, hogy a Fed most már szünetelteti a kamatemeléseket – ehhez képest egy meglepő lépés például hozhatna nagyobb mozgást piacon, de alapvetően inkább a jegybanki kommunikáció lesz fontos. Viszont a mai naphoz visszatérve, az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk, miután az országból érkező külkereskedelmi adatok további lassulást mutattak. Ami pedig ez európai piacokat illeti, a mozgások irány itt sem egyértelmű, csupán kis elmozdulások láthatók a vezető indexeken. Ezzel szemben az USA-ban mérsékelt emelkedés látszik a szerdai kereskedésben, főleg a Nasdaq kapott új erőre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×