eur:
393.32
usd:
353.81
bux:
0
2024. augusztus 21. szerda Hajna, Sámuel
Nyitókép: Unsplash.com

Meglépte az „elkerülhetetlent” a kijevi parlament

Törvényt fogadtak el kedden az ukrán parlamenti képviselők, amely megnyitja az utat a Moszkva által kánoniként elismert Ukrán Ortodox Egyház (UPC) betiltásához.

Az ukránok többsége ortodox keresztény, de az ortodox közösség két külön egyházra esett szét: az egyik Moszkva fennhatóságát ismeri el, a másik pedig független, amelynek Konstantinápoly 2019-ben megadta az úgynevezett autokefál státust.

Az ukrán vezetők bujtogatással vádolták meg a Moszkva fennhatóságát elismerő UPC-t, arra hivatkozva, hogy az ukrajnai háború kitörése után oroszbarát propagandát és hazugságokat terjesztett.

A kedden megszavazott törvénytervezet kitiltja ukrán területről az orosz ortodox egyházat, egy kormánybizottság pedig listát állít össze ennek „leányszervezeteiről”, amelyeknek a működését nem engedélyezik tovább. A lista fő célpontja a nyilatkozatok szerint az UPC lesz.

A betiltásokról bíróság dönt majd.

A törvénytervezetet 265 képviselő támogatta, 29-en szavaztak ellene – írta a Telegram üzenetküldő alkalmazásban Jaroszlav Zseleznyak képviselő.

„Ma megléptük az elkerülhetetlen lépést, hogy megtisztítsuk (országunkat) a Kremlen belüli ügynökhálózattól, amely évtizedeken át egy egyházi szervezet álarca mögött rejtőzött” – írta a Facebookon Roman Lozinszkij törvényhozó.

Az UPC korábban közölte, hogy megszakította kapcsolatait az orosz ortodox egyházzal.

A jogszabályt még Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek is alá kell írnia, de ő már a hónap elején úgy foglalt állást az intézkedésről, hogy annak „célja Ukrajna szellemi függetlenségének az erősítése”. Kedden az államfő üdvözölte a törvény elfogadását.

(Címlapképünk illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 21. 08:26
×
×
×
×