eur:
392.28
usd:
352.65
bux:
73219.86
2024. augusztus 21. szerda Hajna, Sámuel
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter beszél a szíriai hivatali partnerével, Fejszál Mekdaddal tartott közös sajtóértekezletükön a moszkvai külügyminisztériumban 2022. augusztus 23-án.
Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/Natalija Kolesznyikova

Történelmi bűnnek tartja Moszkva az Ukrán Ortodox Egyház betiltását

Az oroszok szerint a kijevi vezetés a polgárai millióit gyalázta meg.

A kijevi vezetés, élén Volodimir Zelenszkij elnökkel a Moszkva által kánoniként elismert Ukrán Ortodox Egyház (UPC) betiltásával polgárai millióinak vallását gyalázta meg saját politikai céljai érdekében - jelentette ki kedden Gennagyij Aszkaldovics, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vallásszabadság-ügyi különmegbízottja.

"Zelenszkij rezsimje újfent megerősítette diktatórikus jellegét, készségét arra, hogy elárulja a legszentebbet, meggyalázva több millió polgártársa vallását saját politikai céljai érdekében" - hangsúlyozta Aszkaldovics.

Az orosz különmegbízott szerint a kijevi vezetés ezzel elmélyíti az ukrán társadalom megosztottságát "szándékosan lerombolva a nekünk testvéri ukrán nép pravoszláv hívőinek évszázados szellemi alapjait".

Aszkaldovics történelmi bűncselekményről szólva kijelentette, hogy Oroszország határozottan elutasítja az UPC betiltását, és felszólít minden "nem közömbös embert", hogy szálljon szembe az "állami önkénnyel".

Az ukrán parlament által kedden elfogadott törvény megnyitja az utat a Moszkva által kánoniként elismert Ukrán Ortodox Egyház betiltásához.

Az ukránok többsége ortodox keresztény, de az ortodox közösség két külön egyházra esett szét: az egyik Moszkva fennhatóságát ismeri el, a másik pedig független, amelynek Konstantinápoly 2019-ben megadta az úgynevezett autokefál státust.

Az ukrán vezetők bujtogatással vádolták meg a Moszkva fennhatóságát elismerő UPC-t, arra hivatkozva, hogy az ukrajnai háború kitörése után oroszbarát propagandát és hazugságokat terjesztett.

A kedden megszavazott törvénytervezet kitiltja ukrán területről az orosz ortodox egyházat, egy kormánybizottság pedig listát állít össze ennek "leányszervezeteiről", amelyeknek a működését nem engedélyezik tovább. A lista fő célpontja a nyilatkozatok szerint az UPC lesz. A betiltásokról bíróság dönt majd.

A jogszabályt még Zelenszkijnek is alá kell írnia, és ő már a hónap elején azt mondta, az intézkedés célja "Ukrajna szellemi függetlenségének erősítése". Kedden az államfő üdvözölte a törvény elfogadását.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: nagy bajban Donald Trump, számos republikánus tisztviselő is Kamala Harrist támogatja

Szakértő: nagy bajban Donald Trump, számos republikánus tisztviselő is Kamala Harrist támogatja

Kamala Harris elnökjelöltségével nagyon erősen megnőtt a választói hajlandóság a demokrata szavazók között – mondta az InfoRádióban a Károli Gáspár Református Egyetem tanszékvezető adjunktusa. Manzinger Krisztián arról is beszélt, hogy bár a csatatér államokban hátrányba került Donald Trump, ezek a mérések nem tekinthetők mérvadónak, ugyanis hibahatáron belüliek a különbségek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
Támadás érte Moszkvát, kimenekítik Szumi lakosságát - Híreink az orosz-ukrán háborúról szerdán

Támadás érte Moszkvát, kimenekítik Szumi lakosságát - Híreink az orosz-ukrán háborúról szerdán

A háború eddigi egyik legintenzívebb dróntámadása érte Moszkvát, Oroszország fővárosát. A helyi vezetés 10 ellenséges drón lelövését jelentette. Ukrajna közben részlegesen elkezdte kiüríteni Szumi megye lakosságát, 45 ezer embert akarnak kihozni a térségből. Az orosz haderő megkezdte Toreck bekerítését és hamarosan elérhetik Pokrovszkot is - mindkét város Donyeck megyében található. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború szerdai eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×