eur:
394.95
usd:
367.96
bux:
70365.09
2024. június 25. kedd Vilmos
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Kormányinfó keretében a Karmelita kolostorban 2023. december 21-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktort javasolja az Európai Bizottság elnökének az Osztrák Szabadságpárt főtitkára

Az osztrák párt EP-listavezetője szerint jót tenne Európának, ha a magyar miniszterelnök vezetné a brüsszeli bizottságot.

Pártja nevében Orbán Viktort javasolja az Európai Bizottság elnökének Harald Vilimsky, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) főtitkára. A párt EP-listavezetője szerint a magyar miniszterelnök személye garancia arra, hogy az illegális migráció a jelenlegi intenzitással nem folytatódhat.

Az APA osztrák hírügynökségnek adott, a Der Standard című lap által ismertetett interjújában Harald Vilimsky annak a nézetnek adott hangot, hogy Orbán Viktor – mint fogalmazott – "az egész EU-estabilishment antitézise".

Az osztrák politikus korábban már az Európai Parlamentben is kiállt a magyar kormányfő mellett, egy vitában arról beszélt, hogy Orbán Viktort Brüsszelben azért veszik célba, mert nem baloldali és nem háborúpárti, mint „egyesek” az Európai Parlamentben. Nevetségesnek és képmutatónak tartotta, hogy közben az Európai Ügyészség Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök üzenetei miatt vizsgálódik. Tiszteletet kért Magyarországnak, és abban bízott, hogy ebből több lesz a júniusi európai parlamenti választás után.

Vilimsky a mostani interjúban azzal is fenyegetett, hogy ha az FPÖ kormányra kerül, leállítaná az ország uniós hozzájárulási befizetéseit. "Minden utazás az első lépessel kezdődik" – hangoztatta a párt főtitkára, utalva arra, hogy amennyiben az osztrák kormány ilyen döntést hozna, "valaminek történnie kell". Mindezt azzal indokolta, hogy Ausztria nettó befizető, utalt Ukrajna katonai támogatására, valamint arra, hogy a jelenlegi bizottsági elnök, Ursula von der Leyen SMS-ben 35 milliárd euróért rendelt a koronavírus ellen oltóanyagot az EU lakossága számára.

Ausztriában ősszel rendezik a soron következő parlamenti választásokat. Az FPÖ jelenleg nagy fölénnyel vezeti a osztrák parlamenti pártok népszerűségi listáját. A legfrissebb felmérések szerint a megkérdezettek többsége egy FPÖ vezette, a jobboldali kormánypárt Osztrák Néppárttal (ÖVP) alkotott koalíciót szeretne.

Határozottan elutasította ugyanakkor Vilimsky az "Öxitet", azaz Ausztria esetleges kilépését az EU-ból. Az Osztrák Szabadságpárt az európai együttműködés mellett áll ki – hangsúlyozta a politikus. "Mi csak azokat az embereket kívánjuk kicserélni, akik hamis tartalmakat képviselnek" – fogalmazott a párt főtitkára. "Az Európai Uniót karcsúsítani szeretnénk, helyre kívánjuk állítani a tagállami parlamentek kompetenciáit, ami lehetővé tenné, hogy ismét több közvetlen demokráciával rendelkezzünk" – tette hozzá.

Vilimsky állást foglalt amellett, hogy felére csökkentsék az Európai Parlament képviselőinek számát.

Ukrajna esetleges európai uniós tagságát a mai körülmények között "tejesen elképzelhetetlennek" nevezte. "Az ország háborúban áll, a geopolitikai helyzet pedig teljesen megváltozott" – fogalmazott, hozzátéve, hogy Grúzia és Moldova uniós csatlakozását sem támogatja. A hat nyugat-balkáni tagjelölt közül is legfeljebb Szerbia csatlakozásét látná lehetségesnek, ehhez azonban az országnak teljesíteni kell a koppenhágai csatakozási kritériumokat, és népszavazást kellene rendeznie.

Az immár harmadik uniós hivatali mandátumára készülő politikus nyitott volt arra, hogy kulcsszerepet vállaljon az Identitás és Demokrácia jobboldali uniós parlamenti frakcióban, az Európai Parlament vezető pozíciói azonban nem érdeklik – idézte a Der Standard a politikust, mert – mint indokolta – nem kívánja csengővel értesíteni a képviselőket a felszólalási idő betartására.

Címlapról ajánljuk

Ferencz Orsolya: relatív űrhajóshiány van a világban

A kiválasztott magyar űrhajósok még itthon készülnek, de hamarosan az Egyesült Államokban folytatódik a kiképzésük, és a közelejövőben véglegesedik a kutatási programjuk is – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Elővették az uniós atombombát Magyarország ellen

Elővették az uniós atombombát Magyarország ellen

Magyarország még mindig nem teljesíti azokat a reformokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy lezáruljon az Európai Unió 7-es cikk szerinti eljárása – figyelmeztetett Hadja Lahbib belga külügyminiszter, az Európai Unió Tanácsának mai egyeztetése előtt. Az eljárás keretében, amelyet még 2018-ban indítottak a jogállamiság helyzete miatt, Magyarországot továbbra is súlyos bírálatok érik, különösen a korrupció és az igazságszolgáltatás függetlensége terén. Az Európai Bizottság töretlenül vizsgálja a magyar kormány tevékenységét, míg egyes tagállamok már javaslatokat tettek a magyar vétók megkerülésére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×