eur:
395.94
usd:
369.57
bux:
70647.04
2024. június 26. szerda János, Pál
Romanian flag with Hungarian flag on a tree stump isolated
Nyitókép: Getty Images

Elemző: Románia sikere csak időszakos, Magyarország még idén visszaelőzhet

A magyar bérszínvonal tavaly euróba átszámítva megelőzte a horvátot, a románt, a bolgárt, és közel hasonló volt, mint Szlovákiában – mondta az InfoRádióban az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatója. Pásztor Szabolcs ugyanakkor hozzátette: a vásárlóerő-paritás alapú kereset 2023-ban magasabb volt Romániában, mint nálunk.

A román miniszterelnök a héten egyebek közt azt hangoztatta, hogy a bérek tekintetében Románia már megelőzte Magyarországot, és reményei szerint hamarosan a román munkavállalók lesznek a térség legjobban fizetett alkalmazottjai. Marcel Ciolacu május elseje alkalmából köszönetet mondott mindazoknak, akik megszakítás nélkül dolgoznak az alapvető szolgáltatások biztosításáért. A román kormányfő úgy fogalmazott, „miután megelőztük Magyarországot, meggyőződésem, hogy Lengyelországot is megelőzhetjük, és hamarosan a románok lesznek a legjobban fizetett munkavállalók Európa ezen részén! Mert megérdemlik!”

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatója szerint a kép ennél valamivel árnyaltabb. Pásztor Szabolcs az InfoRádióban elmondta: jelenleg Romániában is javában tart a kampány, és ilyenkor nem szokatlan, hogy a politikusok kicsit merészebben fogalmaznak. Hozzátette: az utóbbi években nemcsak Romániában, hanem az egész régióban egyértelmű emelkedés volt megfigyelhető a béreket illetően. „A magyar bérszínvonal például tavaly euróba átszámítva megelőzte a horvátot, a románt, a bolgárt, és közel hasonló volt, mint Szlovákiában” – magyarázta az elemző.

Ha azonban az árszínvonallal, az árszintekkel korrigálva vizsgáljuk a kereseteket, akkor 2023-ban a magasabb inflációs ráta miatt Pásztor Szabolcs megfogalmazása szerint „egy pillanatfelvétel erejéig” a román vásárlóerő-paritás alapú kereset valóban magasabb volt, mint nálunk. Ebben az összevetésben több környező ország is jobban állt Magyarországnál.

Ugyanakkor az idén várható éves magyar inflációnál (3,7 százalék) az előrejelzések szerint magasabban alakulhat a románoké, amely 6 százalék körül lehet majd.

Pásztor Szabolcs kiemelte: 2024. január elsejével ráadásul jelentős nominális béremelés történt Magyarországon, és felhívta a figyelmet arra is, hogy a konzervatív elemzők is nagyjából tíz százalék körüli reálbér-növekedést várnak idén. „Ezen mutató tekintetében tehát az várható 2024-ben, hogy a magyar gazdaság visszaelőzi majd a románt” – jegyezte meg az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatója.

A szakértő szerint az összehasonlítás azért is „nehézkes”, mert a magyar bért forintban fizetik ki, míg a románt lejben, miközben az összevetés euróban történik. „Ráadásul az utóbbi öt évben a forint esetében nagyjából 20 százalékos leértékelődés történt, míg a lejnél csak 5 százalékos” – tette hozzá Pásztor Szabolcs.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×