eur:
390.83
usd:
360.36
bux:
0
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Marcel Ciolacu kijelölt román miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke beszél a kormányáról tartott bizalmi szavazás előtt a parlament bukaresti üléstermében 2023. június 15-én. A PSD és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 2021-es megállapodása alapján a PNL átadta a miniszterelnöki tisztséget a PSD-nek, ezzel új, kétpárti kormány alakul, amelyből kimarad az eddig a nagykoalícióban részt vevő Romániai Magyar Demokrata Szövetség, az RMDSZ.
Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Románia miniszterelnöke: Megelőztük Magyarországot!

Marcel Ciolacu május elsejei üzenetében egyebek közt azt hangoztatta, hogy a bérek tekintetében Románia már megelőzte Magyarországot, és rövidesen a romániaiak lesznek a térség legjobban fizetett alkalmazottak.

A kormányfő így fogalmazott: „Miután megelőztük Magyarországot, meggyőződésem, hogy Lengyelországot is megelőzhetjük, és hamarosan a románok lesznek a legjobban fizetett munkavállalók Európa ezen részén! Mert megérdemlik!” - írja a transelex.ro.

A román miniszterelnök május elseje alkalmából köszönetet mondott azoknak, akik megszakítás nélkül dolgoznak az alapvető szolgáltatások biztosításáért, akár az állami, akár a magánszektorban. Portfolio nemrégiben kiadott összehasonlító elemzése arról tanúskodik, hogy

a román munkavállalók életszínvonala magasabb, mint a magyaroké.

Az is kiderül az adatokból, hogy a romániai fizetések meghaladták a magyarországiakat. Valójában már 2023 márciusában történelmi pillanatként regisztrálták, hogy az egy főre jutó vásárlóerő-paritáson mért román GDP utolérte a magyart, és most, egy év múlva, már meg is haladta azt.

A Portfolio az Eurostat adatai alapján külön vizsgálta az egyfős háztartások és a kétgyerekes, két felnőttes háztartások vásárlóerő-paritáson számított éves bérét, ebből az adórendszerek gyerekek utáni kedvezményei is látszanak. Itt Magyarország sokáig jobban állt, de időközben elinflálódott a családi adókedvezmény, így most már előzi Magyarországot Románia.

A régiós országok közül Lengyelországban a legmagasabb a fizetés,

ami ugyan mindenhol emelkedett, de a legnagyobb ütemben Romániában nőtt.

(Címképünkön Marcel Ciolacu román kormányfő (b) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Bukarestben 2023. július 19-én.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×