eur:
389.27
usd:
362.9
bux:
67953.61
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Maxar Technologies által közreadott műholdfelvételen a kabuli nemzetközi repülőtér 2021. augusztus 23-án. Az Egyesült Államok és szövetségesei a légi kikötőn keresztül menekítik ki a külföldi állampolgárokat és a velük együttműködő afgánokat, miután az iszlamista tálibok elfoglalták Afganisztán csaknem egészét.
Nyitókép: MTI/EPA/Maxar Technologies

Beismerés: súlyos hibát vétett Amerika

Túl későn született meg a döntés a nem-harcoló személyzet afganisztáni evakuálásáról 2021. nyarán – hangoztatták az Egyesült Államok hadseregének korábbi vezetői a halálos áldozatokkal járó afganisztáni kivonulásról szóló kongresszusi meghallgatáson.

Kenneth McKenzie nyugalmazott tábornok, az amerikai Központi Parancsnokság volt vezetője, az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok egykori irányítója a Képviselőház külügyi bizottsága előtt azt mondta, hogy a hadsereg figyelmeztette a döntéshozókat, így a Biden-adminisztrációt a kivonulás sebességével kapcsolatos veszélyekre.

A korábbi főtiszt azt mondta, hogy a külügyminisztériumnak egy hónappal a kabuli repülőtér kaotikusnak tartott kiürítése előtt jelezte aggályait.

Az aggodalom okaként többi között azt jelölte meg, hogy a külügyminisztérium cselekvésének tempója, amely az amerikai és egyes afgán állampolgárok kimenekítését érintette, elmaradt a védelmi tárca, a Pentagon lépéseinek sebességétől, ami a katonai személyzet és felszerelés kivonásáért felelt.

Mark Milley nyugalmazott tábornok, az amerikai hadsereg egyesített vezérkarának korábbi parancsnoka a törvényhozók előtt úgy értékelte, hogy az evakuációról szóló parancs végrehajtása sikeres volt, ugyanakkor egyetértett azzal, hogy az adminisztráció döntése túl későn született.

Emellett kifejtette, hogy többet lehetett volna tenni a káosz elkerülése érdekében, ide sorolva azt, ha 2500 amerikai katona továbbra is Afganisztánban marad segítve a válság diplomatikus rendezését. Mark Milley kijelentette, hogy véleménye szerint

az afgán biztonsági erők összeomlása 2021. augusztusában nem következik be, ha az amerikai különleges erők egységei változatlanul ott vannak a háttérben.

Az Egyesült Államok katonai erőinek kivonása idején és azt követően, 2021 augusztusában a kabuli repülőtérről evakuálták az amerikai állampolgárokat, és a velük együttműködő afgánokat, miközben a tálibok már átvették az ország irányítását. Az akciónak számos halálos áldozata volt, többi között az a 182 ember, aki a repülőtér közelében elkövetett öngyilkos merényletben vesztette életét, köztük 13 amerikai katona, akik még az országban tartózkodtak támogatást nyújtani az evakuáláshoz.

A kimenekítés során mintegy 200 ezer ember távozását sikerült elérni Afganisztánból, ami egyben lezárta az amerikai erők csaknem 20 éves afganisztáni misszióját. A 2001. szeptember 11-e után indított amerikai katonai jelenlétnek mintegy 2000 amerikai katonaáldozata volt két évtized alatt.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×