eur:
388.92
usd:
363.44
bux:
68130.83
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Side View with the Inscription german Polizei (Police)
Nyitókép: Getty Images/webclipmaker

Végső hadüzenet a RAF terroristáinak: két embert még nagyon keresnek

Andreas Baader, Gudrun Ensslin és Ulrike Meinhof beírta nevét a német történelemkönyvekbe. 1968-ban a hírhedt szélsőbaloldali Vörös Hadsereg Frakció (RAF) terroristaszervezet alapítói voltak, a szervezet 1998-ban feloszlatottnak nyilvánította magát, de néhány "harmadik generációs generációs" tagjuk azóta is szökésben volt, egyiküket február végén letartóztatták, két további terrorista ellen továbbra is nagy erővel folyik a kutatás.

A 65 éves Daniela Klettét a lakosság támogatásával február végén vették őrizetbe, azóta tart két szökésben lévő feltételezett terrorista társ felkutatása. A hatóságok Ernst-Volker Staubot és Burkhard Garwegot keresik, egyelőre eredmény nélkül. Berlinben több helyütt házkutatásokat tartattak, néhány embert őrizetbe is vettek, de a gyanú nem igazolódott be, és valamennyiüket szabadon engedték.

A trió tagjai az elmúlt években a hatóságok szerint fegyveres rablásokat követtek el, a többi között készpénzszállító autók ellen is. Alig egy héttel ezelőtt Daniela Klettét a német főváros központjában vették őrizetbe, ahol álnéven tartózkodott. Szomszédai barátságos, közvetlen személynek tartották. Aligha sejtették, hogy mind Klettét, mind a két még szökésben lévő korábbi RAF-tagot gyilkossági kísérlettel és számos súlyos, 1999 és 2016 között elkövetett rablássorozattal vádolják.

Az 1968-ban alapított hírhedt szélsőbaloldali terrorszervezet áldozatai között elsősorban gazdag üzletemberek, illetve vállalkozók voltak. Támadásait azzal indokolta, hogy a nyugat-németországi kapitalista társadalmi rendet akarja lerombolni. A gyilkosságok mellett harminc éven keresztül emberrablásokkal és különböző támadásokkal igyekezett destabilizálni az akkori szövetségi köztársaságot.

Összesen 34 embert gyilkolt meg, és több mint 200-at sebesített meg.

Kezdetben Baader-Meinhof csoportként vált ismertté, Vörös Hadsereg Frakció (RAF) névvel pedig a krónikák szerint a kommunista Szovjetunió hadseregére utalt. Magát az imperializmus és a kapitalizmus elleni globális felkelés részének tekintette, az első bűncselekményeket 1970-ben követték el, köztük mindenekelőtt bankrablásokat.

Első gyilkosságuk áldozata egy évvel később Norbert Schmid hamburgi rendőrtiszt volt, aki megpróbálta letartóztatni a szervezet néhány tagját. 1972-ben bombatámadást követtek el az ott állomásozó amerikai fegyveres erők Frankfurt am Main-i főhadiszállása ellen, és megöltek egy amerikai katonát. Ezt követően sorozatossá váltak a bankrablások, a bombatámadások, az emberrablások, illetve gyilkosságok.

Noha vezetőiket a hetvenes évek közepén letartóztatták, a büntetőeljárásokkal párhuzamosan szimpatizánsaik köréből fejlődött ki a RAF második generációja. A korábbinál is erőteljesebb terrorhullámot indított el elsősorban a RAF alapítóinak kiszabadítása érdekében. 1977-ben gyilkolták meg a szövetségi főügyészt, Siegfried Bubackot, valamint Jürgen Pontót, a Dresdner Bank elnökét.

A második generáció vezéralakjai először külföldön bujkáltak, de fokozatosan visszatértek. Az ezt követő években azonban sorra tartóztatták el őket.

Az 1980-as évek közegétől harmadik generációjuk vált aktívvá, az amerikai hadsereg képviselői elleni támadásokra helyezve a hangsúlyt.

Két utolsó áldozatuk 1998-ban a Deutsche Bank akkor elnöke Alfred Herrhausen, majd 1991-ben Detlev Karsten Rohwedder, a Treuhandanstalt elnöke volt.

1998-ban a harmadik generáció a német médiának küldött levélben jelentette be önmaga feloszlatását.

A német szövetségi ügyészség szerint sok minden még tisztázatlan a RAF hírhedt tevékenységével kapcsolatban. Az ügyészség szerint fennállása alatt a szervezet 34 embert gyilkolt meg. Vezetői ellen 26 per végződött életfogytiglani börtönbüntetéssel, az utolsó tárgyalásra 1998-ban került sor.

A harmadik generációról keveset tudni. A napokban letartóztatott Daniela Klette, valamint a jelenleg még körözött Burkhard Garweg, illetve Ernst-Volker Staub az utolsó tagok, akiket még azonosítottak.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×