eur:
389.68
usd:
363.5
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Romok a gázai Sudzsajja negyedben Dél-Izraelből nézve 2023. december 21-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Abir Szultan

Nem tartja eléggé megalapozottnak az Izrael elleni dél-afrikai keresetet a népirtás vádjában a szakértő

Megkezdődött Hágában a tárgyalás, amelyen Dél-Afrika népirtással vádolja Izraelt a Hamász elleni háborúja miatt. Csütörtökön dél-afrikai ügyvédeket hallgatott meg a nemzetközi bíróság, ma Izrael fejtheti ki álláspontját.

2023. december 29-én nyújtott be keresetlevelet a Dél-afrikai Köztársaság a Nemzetközi Bírósághoz, hogy állapítsa meg Izrael állam felelősségét az 1948. évi népirtás megelőzéséről és megbüntetéséről szóló egyezmény megsértése miatt. A mintegy 80 oldalas keresetlevélben a többi között az október 7-e után Gázában lefolytatott hadműveleteket írják le. A népirtás bűncselekményében való felelősséget, azaz a palesztin nép megsemmisítésére irányuló szándékot pedig az izraeli politikus és vezetők nyilatkozataira alapozzák. Ez a kereset azonban nem áll stabil alapokon, ezért nem fogják megállapítani Izrael felelősségét - mondta Tóth Norbert az InfoRádióban.

A nemzetközi jogász hozzátette, hogy a peres eljárás során lehetőség van arra, hogy kényszerítő körülmények esetén ideiglenes intézkedéseket kérjen a felperes a jogvédelem érdekében, még az ítélet meghozatala előtt, és most is erre fog sor kerülni. Arra számít, hogy a bíróság, ha nem is állapítja meg Izrael felelősségét, a hadműveletek felfüggesztését viszont kimondja.

Tóth Norbert úgy látja, hogy a 2000-es évek közepe óta megindult az egypólusú világ lebomlása, átalakulása,ennek a folyamatnak egy fontos eseménye a mostani közel-keleti háború. Globális szekértáborok jöttek létre, hidegháborús átalakulás zajlik, léteznek a nyugati államok, amelyek főleg az Egyesült Államok körül, kisebb mértékben az Európai Unió körül csoportosulnak, a másik oldalon pedig a fennálló világrenddel elégedetlenek, köztük Dél-afrikai is. Szerinte ehhez az oldalhoz többen is csatlakoznak majd a BRICS országok közül, Honduras már jelezte is a szándékát, de Izraelnek is lesznek szövetségesei a perben.

Ha egy állammal kapcsolatban a bíróság megállapítja, hogy nem tett eleget a népirtás elleni egyezmény szabályainak, az nagyon komoly bélyeg - mondta a szakértő, de kiemelte azt is, hogy ez a bűncselekmény nagyon összetett, be kell tudni bizonyítani, hogy az elkövető fizikai szándéka arra irányul, hogy egy konkrét csoportot részben, vagy egészben meg akar semmisíteni. Ezt pedig a keresetlevélben olvasható dél-afrikai érvek nem alapozzák meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×