eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Kirchdorf am Inn, 2018. július 18.Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök felkeres egy ellenörző állomást a német-osztrák határ bajor oldalán, Kirchdorf am Innben 2018. július 18-án. A bajor határrendőrséget 2018-ban állították fel, hogy a német szövetségi rendőrséggel karöltve bűnözőket keressen a tartomány határtérségében. (MTI/EPA/Andreas Schaad)
Nyitókép: MTI/EPA/Andreas Schaad

Különös kormányzati puccs Németországban: a CDU/CSU koalíciós partnerséget ajánl Olaf Scholznak

Rendkívüli javaslattal állt elő a bajor miniszterelnök. Markus Söder, a CSU elnöke a konzervatív pártszövetség nevében azt indítványozta Olaf Scholz szociáldemokrata kancellárnak, hogy kössön úti laput a koalíciós partnerek, a Zöldek Pártja és a szabad demokrata FDP talpára. Helyettük pedig az SPD a CDU/CSU-val alkosson rögtön kormánykoalíciót.

Elemzők szerint aligha véletlen, hogy a bajor politikus épp most javasolt "történelmi" kormányváltást. A fő ok a 2021 decembere óta hatalmon lévő, hárompárti baloldali kormánykoalíció páratlan népszerűtlensége, amit a legfrissebb felmérések minden korábbinál szemléletesebben bizonyítanak.

Egyes feltételezések szerint ugyanakkor Söder ezzel a javaslattal igyekezett növelni saját népszerűségét annak nyomán, hogy pártja a közelmúltban évtizedek óta legrosszabb eredményével nyerte meg a Bajorországban tartott tartományi választást.

Mindenesetre a CSU elnöke – akit a konzervatív pártszövetség legesélyesebb kancellárjelöltjeként emlegetnek a 2025 őszi országos parlamenti választásokon – beérte azzal, hogy a szövetség nevében az SPD mellé "nemzetmentőként" kisebbik koalíciós partnernek ajánlkozott. Söder szerint a szociáldemokraták és a konzervatívok koalíciója a 2025-ös választásokig maradna hatalmon. Úgy vélekedett, hogy mindezt a józan ész diktálja, különös tekintettel arra, hogy a német lakosság – mint fogalmazott – "kezd kételkedni a demokráciában".

A bajor politikus a jelenlegi helyzetet a nemzetiszocialisták hatalomra kerüléséhez vezető Weimari Köztársasághoz hasonlította. Ennek kapcsán pedig a radikális jobboldalinak tartott, elsősorban a bevándorlás elleni harcot zászlajára tűző Alternatíva Németországnak (AfD) párt rendkívüli erősödésére utalt. A nem csak az egykori keleti tartományokban, hanem a nyugatiakban is egyre nagyobb támogatottsággal rendelkező párt néhány százalékkal áll csak a listavezető CDU/CSU mögött, de nagy fölénnyel előzi az SPD-t, továbbá a zöldeket és a szabad demokratákat a közvélemény-kutatásokban.

Markus Söder az általa indítványozott rendkívüli nagykoalíciónak hatásos nevet is adott, azt ugyanis

a "nemzeti észszerűség" kormányának keresztelte el.

A nagykoalíció nem számít ritkaságnak a háború utáni Németországban, arra azonban még nem volt példa, hogy egy ellenzéki párt "félidőben" koalíciós partnernek ajánlkozva rendkívüli kormányváltást javasolt.

Értesülések szerint Söder nem "saját szakállára" állt elő indítványával, hanem erről előző este tájékoztatta a nagyobbik konzervatív párt, a Kereszténydemokrata Unió ( CDU) vezetőit. A testvérpárt elnöke, Friedrich Merz állítólag teljes egyetértéssel fogadta Söder indítványát. A bajor miniszterelnök mindenekelőtt a tartományok és általánosságban a lakosság által túlzottan liberálisnak tartott kormányzati menekültpolitikában sürgetett gyökeres változást. Szerinte a kormánykoalíció immár nem cselekvőképes.

"Németország súlyos problémákkal néz szembe, a demokrácia legnehezebb megpróbáltatása előtt áll" – hangoztatta Markus Söder. Az uniópártoknak készen kell állniuk arra, hogy vállalják a kormányzati felelősséget – tette hozzá.

A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok megerősítik, hogy rohamosan csökken a kormánypártok támogatottsága. Eszerint a megkérdezettek 62 százaléka vélekedik úgy, hogy a Scholz vezette kormány rosszul végzi munkáját, és mindössze 32 százalék van ellenkező véleményen. Ugyanakkor alig több mint 50 százalék vallotta azt, hogy egy, a konzervatívok vezette kormány gyökeres változást hozna.

Ami az egyes pártok támogatottságát illeti, a CDU/CSU pártszövetség 30 százalékkal áll az első helyen, míg az AfD 21 százalékkal a másodikon. Ha most vasárnap tartanák a választásokat, az SPD 15, a Zöldek Pártja 14, a liberális FDP 5 százalékra számíthatna.

A szociáldemokrata Olaf Scholz kancellár nem reagált Söder javaslatára.

Azt ugyanakkor szintén a ZDF jelentette, hogy a koalíciós pártok rendkívüli tanácskozásra ülnek össze, és mindenekelőtt a menekültpolitika szigorításáról tárgyalnak.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×