eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 3. vasárnap Ferenc, Olívia
fotó: MTI
Nyitókép: MTI

A magyar kormányfő máris üzent Robert Ficónak

A magyar miniszterelnök az X-oldalán egy közös fotót posztolt Ficóval. Közben beszélt a SMER elnöke is, szavainak Ukrajna nem örülhet.

"Találják ki, ki tért vissza! Gratulálok Robert Ficónak a vitathatatlan győzelméhez a szlovák parlamenti választásokon. Mindig jó egy hazafival együtt dolgozni. Alig várom!" - írta közösségi oldalán Orbán Viktor a szlovákiai választások után.

Közben Petr Fiala cseh kormányfő azt reméli, hogy a választások utáni egyeztetések rövidek lesznek, és egy jó kormány megalakításához vezetnek majd a megbeszélésék.

Andrej Babis volt cseh kormányfő az ellenzéki ANO mozgalom elnöke szintén az X-en gratulált Robert Ficónak, a választásokon győztes Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnökének. "Szlovákiának olyan kormányt kívánok, amely otthon az emberek életének jobbításán fog dolgozni, Európában pedig keményen védeni fogja a szlovák állampolgárok érdekeit" - írta Babis, aki bejegyzésében méltatta a harmadik helyen végzett Hang (Hlas-SD) eredményét is.

Szlovákiában

A Progresszív Szlovákia (PS) elnöke a közmédia vasárnapi vitaműsorában megismételte, pártja mindent meg akar tenni annak érdekében, hogy megakadályozza Robert Fico (Smer) kormányalakítását - írja az Új Szó.

Robert Fico sajtótájékoztatója

A Smer elnöke elmondta, először megvárja, hogy Zuzana Čaputová államfő megbízza a kormányalakítással, ezután kezdi csak meg a tárgyalásokat a pártokkal.

"Világos elképzeléseink és világos terveink vannak. Pontosan tudjuk, mit kell tennie a kormánynak rögtön az első ülésen” – tette hozzá. Fico megismételte egész kampánya során hangoztatott frázisát, miszerint „Szlovákiának jelenleg nagyobb problémái vannak, minthogy Ukrajnával foglalkozzon”.

A Smer elnöke közölte, amennyiben kormányt alakítanak, mindent megtesznek annak érdekében, akár az Európai Unió területén is, hogy minél hamarabb kezdetét vegye a béketárgyalás Ukrajna és Oroszország között.

Elmondása szerint az alkotmányos többség sosem volt prioritás a Smer számára, „79 szavazat is kényelmes többség” – hangsúlyozta. Ezzel egyébként arra utalt, hogy SNS lehet a harmadik koalíciós partner, de ezt egyértelműen nem mondta ki.

A mandátumarányokról és a lehetséges koalíciós partnerekről itt írtunk részletesen.

Címlapfotónk 2017-ben készült.

Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - "Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk"

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×