eur:
389.73
usd:
362.78
bux:
68042.48
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Ujszo.com

Latolgatás - Ilyen kormánykoalíció alakulhat most Szlovákiában

A helyzet nem egyszerű, mivel a győztes párt sem szerzi meg várhatóan a mandátumok egyharmadát sem. Azonban egy infografika szerint körvonalazódhat egy-két szövetségi rendszer. Robert Fico (Smer-SD) mozgástere látszik a legnagyobbnak, de az ezüstérmes nagyon fogadkozik, hogy "mindent megtesz".

Bár csak vasárnap délután jelentik be a szlovákiai előre hozott választások hivatalos végeredményét, a 99,91 százalékos feldolgozottság mentén már nyilatkoztak a nagy pártok képviselői, így érzékelhető, a 7 parlamentbe jutott párt hányadán áll egymással.

Az Újszó.com felvidéki, magyar nyelvű portálon olvasható nyilatkozatok szerint Robert Ficónak (Smer-SD) lehet a legnagyobb a mozgástere 42 mandátummal a zsebben, aki a Hlast (Peter Pellegrini volt kormányfő pártja), az SNS-t (nemzeti párt) és a KDH-t (kereszténydemokraták) is koalícióra hívhatja, de a kereszténydemokratákat akár be sem kell vonnia a többséghez.

A Hlas alelnöke már jelezte is, hogy tárgyalni fog a Smerrel, ha felkérés érkezik. (Kettejük összmandátumszáma már 69, az SNS-szel együtt már 79 mandátum jön össze, ami már többséget jelent a törvényhozásban.) Peter Pellegrini, a Hlas elnöke a választás éjszakáján kicsit mást mondott, mint a pártalelnök: minden párttal tárgyal, amely megkeresi, erről a Markiza televíziónak beszélt.

Ha Frantisek Miklosko kereszténydemokrata expresnek adott nyilatkozatából indulunk ki, akkor Fico aligha tárgyal a kereszténydemokratákkal, a KDH politikusa ugyanis amondó, a Progresszív Szlovákiával kellene tárgyalnia a Hlasnak, és fel kellene ajánlani Peter Pellegrininek a miniszterelnöki széket.

A második helyen végzett, valószínűleg 31 mandátumot elnyerő liberális Progresszív Szlovákia és élén Michal Šimečka a választás utáni sajtótájékoztatóján kiemelte, a PS célja továbbra is az, hogy mindent megtegyen annak érdekében, hogy Robert Fico ne kerülhessen kormányra. Úgy látja, a Hlas lesz a mérleg nyelve.

Igor Matovic közben "biztos, hogy ellenzékbe vonul" az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) vezetőjeként.

A frakciók várható létszámáról szóló infografikát ITT lehet megnézni.

Zuzana Cauptova államfő is nyilatkozott már, szavaiból közvetetten következik, hogy Ficót fogja felkérni a kormányalakítási tárgyalások megkezdésére - "a győztesé a felelősség", mondta -, ám a tárgyalások sikerrel, de kudarccal is végződhetnek majd.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×