eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Kína távozását követeli egy tüntető nő a manilai kínai konzulátus előtt 2021. május 7-én. A tünetők az ellen tiltakoznak, hogy kínai halászhajók kínai járőrhajók kíséretében rendszeresen behatolnak a Fülöp-szigetek fennhatósága alatt álló területre a Dél-kínai-tengeren. Kína a nyersanyagokban gazdag, 3,5 millió négyzetkilométernyi Dél-kínai-tenger szinte egészét magának követeli, és katonai célra kiépített több mesterséges szigetet a vitatott területen. A világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonalának számító tenger egyes részeit azonban a Fülöp-szigetek, Vietnam, Malajzia, Brunei és Tajvan is magáénak tartja.
Nyitókép: MTI/EPA/Francis R. Malasig

Kína sajátos módszerrel kezdett érvényt szerezni tengeri igényeinek

A Fülöp-szigetek szombaton szemére vetette Kínának, hogy "úszó bójasorokat" helyez el illegálisan a Dél-kínai-tenger vitatott hovatartozású részein, ellehetetlenítve ezzel a Fülöp-szigeteki halászok munkáját, veszélybe sodorva megélhetésüket.

A Fülöp-szigeteki parti őrség és az ország halászati ügynöksége elítélte a kínai lépést. A parti őrség szóvivője, Jay Tarriela az X közösségi platformon közölte: a Scarborough-korallzátony közelében elhelyezett bójasorok miatt a Fülöp-szigeteki halászok nem tudnak eljutni a zátonyhoz.

Tarriela szerint a mintegy 300 méter hosszú akadályt pénteken fedezték fel a zátony közelében, Bajo de Masinlocnál.

Kína manilai nagykövetsége a bírálatot egyelőre nem kommentálta.

Kína a nyersanyagokban gazdag, 3,5 millió négyzetkilométernyi Dél-kínai-tengert gyakorlatilag teljes egészében a magáénak tekinti, ennek érdekében több mesterséges szigetet is épített a vitatott területen, és katonai támaszpontokat épített ki rajtuk.

Peking követeléseit a Fülöp-szigetek mellett a többi között Vietnam és Malajzia is vitatja.

Kína 2012-ben szerezte meg az ellenőrzést a régió leggazdagabb halászati övezetének számító Scarborough-korallzátony fölött, de a pekingi vezetés és az akkori Fülöp-szigeteki elnök, Rodrigo Duterte hivatali idejében a két ország közötti javuló kapcsolatok jegyében visszaengedte a Fülöp-szigeteki halászokat a zátony közelébe.

Manila és Peking azonban eltávolodott egymástól ifjabb Ferdinand Marcos, 2022-ben megválasztott Fülöp-szigeteki elnök hivatalba lépése óta, a zátony körüli halászat pedig ismét ellehetetlenült.

(A nyitóképen: Kína távozását követeli egy tüntető nő a manilai kínai konzulátus előtt 2021. május 7-én. A tünetők az ellen tiltakoznak, hogy kínai halászhajók kínai járőrhajók kíséretében rendszeresen behatolnak a Fülöp-szigetek fennhatósága alatt álló területre a Dél-kínai-tengeren.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Akkorát gyengült a forint az euróval szemben az elmúlt években, hogy a hazai üzemanyagokra meghatározott jövedéki adóterhek mértéke az EU-s minimumszint alá csökkent. A kötelezettségszegési eljárás elkerülése érdekében tehát szükség volt az adó növelésére, a kormány azonban jelentősen "túlbiztosítva" magát, egészen a 420 forintos euró-árfolyamig elegendő jövedéki adót határozott meg, ami január elsejétől élesedik. Ennek hatására vélhetően messze a legmagasabb benzin-és dízelárakkal találkozhatnak majd a magyar autósok a régióban - de mégis milyen logika állhat a kormány döntése mögött? Többek között erre keressük a választ elemzésünkben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. december 8. 16:50
×
×
×
×