eur:
390.62
usd:
366.14
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A háromnapos állami látogatáson Oroszországban tartózkodó Hszi Csin-ping kínai elnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz államfő a moszkvai Kreml Palotában 2023. március 21-én, Hszi látogatásának második napján.
Nyitókép: MTI/AP/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Grigorij Sziszojev

Elfogatóparancs árnyékában látogat Vlagyimir Putyin Kínába

Az ősszel esedékes látogatás azért jöhet létre, mert Kína rá sem hederít a római szerződésre, mivel nem vonatkozik semmi az ázsiai nagyhatalomra belőle - vélekedett az InfoRádióban Bartók András (NKE).

Vlagyimir Putyin októberben Kínába látogat - írja a The Moscow Times a Kreml hivatalos forrásaira hivatkozva.

Bartók András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének tanársegédje szerint az orosz elnök hivatalosan az Egy Övezet Egy Út fórum alkalmából utazik Kínába, valójában azonban a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsa miatt inkább ez egy szimbolikus út lesz.

"Amennyire tudom, Hszi Csin-ping moszkvai látogatása után felvetették az utat, ennek keretében másról is beszélhetnek; jelenleg Kína nem ad el fegyvert Oroszországnak, de a Politicónak volt egy hosszú oknyomozó riportja, ahol orosz vámeljárások anyagaihoz fértek hozzá, ilyenek derültek ki például, hogy 100 ezres tételben jutott el Kínából Oroszországba védőfelszerelés, páncélmellény és sisak, holott ezek transzferét Kína végig tagadta, ez kényelmetlen helyzet volt a pekingi külügy számára is. De hivatalosan fegyvereket Kína nem ad el Oroszországnak, és igyekszik kerülni azt a látszatot, ami oda elvezetne, hogy kínai cégek szankciók alá essenek" - részletezte Bartók András, utalva arra, hogy a 11. EU-s szankciós csomagba bekerült 8 kínai cég, a listát végül 3-ra redukálták, ezek Hongkongban bejegyzett orosz vállalatok.

Kína lett a háború kezdete óta az orosz energiahordozók egyik fő felvásárlója, emiatt energiaügyekről is szó lehet a találkozón, de Bartók András hangsúlyozta, ez legfőképp szimbolikus találkozó lesz a Vlagyimir Putyin elleni elfogatóparancs mentén.

"Ugye Kína olyan ország, amely nem tagja a római szerződésnek, nem tekinti magára nézve érvényesnek az irányelveket, ez a szempont nem zavarja" - említette.

Szergej Sojgu orosz külügyminiszter közben egy kínai küldöttség társaságában látogatott Észak-Koreába, ezt kommentálva Bartók András azt mondta, most van az évfordulója a koreai háborút lezáró fegyverszünetnek, emiatt érkezik a kínai és az orosz fél is Phenjanba évente egyszer.

Ennek kapcsán viszont megjegyezte, viszonylag nagy magabiztossággal állítható, hogy Észak-Korea ad el lőszert Oroszországnak, ezt kifejezve hálából látogathat ennyire magas rangú orosz vezető Phenjanba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×