eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
A német ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) párt felhívására tüntetnek az energiabiztonságért és az infláció ellen a parlament berlini épülete, a Reichstag előtt 2022. október 8-án. A felirat az állami gyámkodás ellen tiltakozik.
Nyitókép: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

Tör előre az AfD a német pártok rangsorában - adatok

Tovább emelkedett az Alternatíva Németországnak (AfD) választói támogatottsága, az ellenzéki párt így már stabilan a második számú politikai erő Németországban – mutatta ki egy pénteken ismertetett felmérés.

A ZDF országos közszolgálati televízió megbízásából készített közvélemény-kutatás szerint az AfD-re a választók 19 százaléka szavazna, ha a következő vasárnap lenne a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás. Az AfD így majdnem megduplázta támogatottságát a legutóbbi, 2021-es Bundestag-választáson elért 10,3 százalékhoz képest.

A 19 százalék rekord a ZDF Politbarometer nevű kutatássorozatában, és azt jelenti, hogy

az AfD harmadik hónapja erősödik.

Áprilisban 15 százalékon, májusban 17 százalékon, június elején 18 százalékon állt – mutatta ki Politbarometer-felméréseket készítő mannheimi FG Wahlen kutatóintézet.

Az AfD az összes többi intézet adatai szerint is jelentősen erősödött az utóbbi hónapokban, és a szociáldemokratákat (SPD) megelőzve előlépett az ország második számú politikai erejévé. Ezzel párhuzamosan a két nagyobbik kormánypárt fokozatosan gyengült, az SPD választói támogatottsága a tavasszal regisztrált 20-21 százalékos sávból 18 százalékra süllyedt, a Zöldek ugyancsak a 20 százalék feletti szintről 15-16 százalékig gyengültek, míg a liberális FDP támogatottsága egy-két százalékponttal az 5 százalékos bejutási küszöb felett stagnál.

A legnagyobb támogatottsággal rendelkező politikai erő továbbra is a CDU/CSU jobbközép pártszövetség, amely a Politbarometer adatai szerint 28 százalékon áll, gyengült a tavasz elején regisztrált 30 százalékhoz képest, ami a kutatás szerint azt jelzi, hogy az ellenzéki szövetség nem tudja kihasználni a kormány munkájával szembeni választói elégedetlenséget.

A ZDF választókorú népességre reprezentatív felmérésében azt is kimutatták, hogy

a CDU/CSU-tól jobbra álló AfD a németek csaknem kétharmada, 65 százaléka szerint veszélyt jelent a demokráciára.

Az ország nyugati részén 68 százalék, keleten, a volt NDK területén 53 százalék gondolja ezt.

Ez a vélemény az AfD táborában is megjelenik, támogatóik 10 százaléka véli úgy, hogy a párt veszélyezteti a demokratikus berendezkedést.

Kimutatták egyebek mellett azt is, hogy a német választók 78 százaléka szerint az AfD politikájában széles körben megmutatkoznak szélsőjobboldali nézetek. Az AfD-szavazók 18 százaléka is ezt tapasztalja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×