eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Tino Chrupalla (b) és Alice Weidel, a német ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) párt társelnökei sajtótájékoztatóra érkeznek Berlinben 2021. május 25-én. Az AfD Chrupallát és Weidelt indítja kancellárjelöltként a szeptemberi szövetségi parlamenti választáson.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Már az AfD a második legnépszerűbb párt Németországban

Bauer Bence, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének igazgatója szerint az új német bevándorlási törvény is csak az AfD-nek kedvez.

Az Alternative für Deutschland (AfD), tehát az Alternatíva Németországért immáron országosan 20 százalékon áll, ezzel a második legnépszerűbb párt Németország a CDU mögött, aminek a támogatottsága 27-28 százalékon van. Eközben a szociáldemokraták (SDP) már ténylegesen 20 százalék alá süllyedtek valamennyi német mérés szerint – ismertette Bauer Bence.

Az erőviszonyok ilyetén megváltozásához több tényező is hozzájárult. Köztük az, hogy Németországban válság válságot követett az utóbbi években – emlékeztetett a szakértő. Kezdve a 2015-ös menekültválsággal, amit azóta sem tudott a német társadalom feldolgozni csomó szociális, lakhatási, oktatási, gazdasági, pénzügyi, de akár közbiztonsági vonzatával is. Ezután a Covid-válság következett, ami ismételten a szegényebb alsóbb középosztályt érintette legintenzívebben, most pedig az energiaválság tart – tette hozzá az MCC Magyar-Német Intézetének igazgatója, aki szerint ezek miatt

a német társadalomban egyre nagyobb a frusztrációs potenciál, főképp keleten, az alacsonyabb jövedelműek körében.

Utóbbit jól mutatja, hogy Kelet-Németországban az AfD támogatottsága sok mérésben messze 30 százalék fölötti.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, rendkívüli a hiány Németországban a szakképzett munkaerőből, amit a német kormány az – Európai Unión kívüli – szakmunkások bevándorlásának megkönnyítésével kívánja orvosolni. Az erre vonatkozó törvénytervezetet a Scholz-kabinet már jóvá is hagyta, és napokon belül a parlament elé kívánja terjeszteni. Bauer Bence szerint kétségtelen, hogy a Németországban szövetségi szinten kormányzó közlekedésilámpa-koalíció (jelzőlámpa) erőteljesen szeretné forszírozni a migrációt, ráadásul úgy, hogy annak illegális formája ellen nem tesz semmit, azaz például alig-alig vannak már kitoloncolások, sőt mi több, aki nem követ el bűncselekményt, 5 év után már német állampolgárságért folyamodhat. A Nancy Faeser belügyminiszter által bemutatott törvény egészen új paradigmaváltást jelent a német belpolitikában, miszerint

az eddig viszonylag visszafogott állampolgársági törvényt most már teljes mértékben liberalizálják, és gyakorlatilag bárki német állampolgár lehet.

Emiatt aztán nagyon sok új szavazóra kell majd Németországban számítani – amellett, hogy a választói korhatárt is 16 évre csökkenthetik –, akik viszont nem a konzervatív pártok támogatói lesznek.

A szakértő egyetértett azzal, hogy az említett törvényi változások abszolút az AfD malmára hajthatják a vizet, miután ezek nem találnak visszhangra a német populációban. Talán egy szűk nagyvárosi baloldali zöld elit támogatja, de a németek derékhada nem, emiatt egyre jobban az a vélekedés alakul ki, hogy a politikai elit nem veszi figyelembe az egyszerű embereknek a véleményét, különösen azokét, akik már eddig is „másodosztályú polgároknak” érezték magukat. „Ez a törvény csak olaj a tűzre, és az AfD tovább fog erősödni.”

Arra a kérdésre, hogy az AfD-nek lehet-e esélye kormányzára – akár koalícióban – a következő, 2025-ös választásokat követően, Bauer Bence úgy fogalmazott, hogy azért szövetségi szinten még nem rózsás a párt helyzete, de egy hosszú menetelésen van túl tíz éves megalakulása óta. Megjegyezte ugyanakkor, hogy épp múlt vasárnap sikerült a pártnak bezsebelnie a dél-türingia Sonneberg járásban egy járási hivatali elnöki pozíciót, ami az első, ha csak alsóbb szintű (önkormányzati), de kormányzati pozíció, amivel bírnak. De szinte borítékolható, hogy a 2024-es szászországi és türingiai tartományi választásokon 30 százalék körüli, akár még jobb eredményeket fog begyűjteni, és akkor el kell majd gondolkodnia a német politikának arról, hogy az AfD-t tartósan „karanténban” lehet-e tartani – magyarázta az MCC Magyar-Német Intézetének igazgatója, aki szerint innen már egyenes út vezet a 2025-os szövetségi parlamenti választáshoz,

mégsem gondolná, hogy reális esélye lehet, hogy az AfD állítson ki kancellárt, vagy hogy a párt szövetségi szinten kormányozzon, hiszen ettől a többi párt mereven elzárkózik.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×