eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Jörg Meuthen, az Alternatíva Németországnak (AfD) párt társelnöke beszédet mond a párt kétnapos kongresszusának második napján, az észak-németországi Braunschweigben 2019. december 1-jén. A tiszteletbeli elnöknek választott Alexander Gaulandnak, a párt egyik alapítójának, eddigi társelnöknek a helyére Tino Chrupalla Szászország tartománybeli parlamenti képviselőt választották.
Nyitókép: MTI/EPA/Focke Strangmann

Előretört az AfD, egymásra mutogat a többi párt Németországban

Valóságos AfD-járvány tört ki a német politikában annak nyomán, hogy radikális jobboldalinak tartott Alternatíva Németországnak nevű ellenzéki párt fennállása óta első közigazgatási vezetői tisztségét szerezte meg. A párt támogatottsága országos szinten is rohamosan növekszik. A türingiai járási választás után a többi párt az AfD-nek, illetve egymásnak is esett.

Az egykoron az NDK-hoz tartozó Türingia tartomány Sonneberg nevű járásában tartottak a hét végén önkormányzati választásokat. Az úgynevezett Landrat-választást az AfD jelöltje nyerte, maga mögé utasítva a CDU politikusát, noha az összes többi parlamenti párt őt támogatta. Sonneberg az első közigazgatási egység a 401 járásra és nagyvárosi kerületre tagolt országban, ahol AfD-s politikus szerezte meg az önkormányzati hivatal vezető tisztségét.

A tíz éve alapított párt eddigi legnagyobb önkormányzati választási sikere politikai földrengést váltott ki Németországban.

A baloldaltól a jobboldalig valamennyi párt aggodalmát fejezte ki a történtek miatt, és hasonlóan fogalmaztak a németországi zsidó szervezetek is. A fő "érvek" közé tartozott, hogy az AfD sikere a demokráciát veszélyezteti, ezért a párt ellen országos összefogásra van szükség. Ez utóbbinak mond ellent ugyanakkor, hogy a politikusok körében megindult az egymásra mutogatás a Türingiában történtek miatt.

Friedrich Merz, a konzervatív CDU elnöke a kormánypárti Zöldek Pártját tette felelőssé az AfD támogatottságának országos, de mindenekelőtt az egykori keletnémet tartományokban tapasztalható növekedése miatt. A pártelnök szerint a zöldek energia-, illetve környezetvédelmi politikája vezetett ahhoz, hogy a társadalmon belül növekedett az elégedetlenség, illetve a polarizáció.

A konzervatív politikus leszögezte, hogy

mostantól a kormánykoalíció pártjai közül a Zöldek Pártja jelenti majd a CDU fő ellenfelét.

A pártelnök azt hangoztatta, hogy a CDU az eddiginél is világosabban kívánja kidolgozni a szövetségi kormány politikájának alternatíváit.

Az AfD-től való egyértelmű elhatárolódásra szólított fel a német kormány belügyminisztere. A szociáldemokrata Nancy Faeser úgy vélte, hogy a párt sonnebergi választási sikere hosszabb távon a német gazdaságnak is súlyos kárt okozhat. A belügyminiszter szerint az AfD előretörése negatív következményekkel járhat Németországra mint gazdasági helyszínre. A radikális párt szerinte nem rendelkezik semmifajta válasszal az ország előtt álló kihívásokra. Ugyanakkor olyan légkört szít, ami elriasztja a befektetőket, a külföldi szakképzett munkaerő bevándorlását, amire ugyanakkor Németországnak nagy szüksége van – fogalmazott a belügyminiszter.

A radikális jobboldali pát választási sikere csak megerősítette azt a trendet, amit szakértők már hosszabb óta jósoltak. A legfrissebb felmérések szerint az AfD támogatottsága országszerte elérte a 20 százalékot. Ezzel a legerősebb kormánypárttal, a szociáldemokrata SPD-vel áll a második helyen. A népszerűségi listát a konzervatív pártszövetség, a CDU/CSU vezeti 26 százalékkal.

A legutóbbi felmérések szerint ugyanakkor az AfD támogatónak csak 32 százaléka szavazna "tiszta szívvel" a pártra. Hatvanhét százalék viszont azért, mert a többi parlamenti párt csalódást okozott számra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×