eur:
390.82
usd:
366.55
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Hszi Csin-ping kínai elnök (j) Antony Blinken amerikai külügyminisztert fogadja a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2023. június 19-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Hszinhua

Hszi Csin-ping szerint a világnak kell a stabil kínai-amerikai viszony

A kínai elnök - fogalmazása szerint - "a két ország közötti feszültségek csökkentésének érdekében" folytatott megbeszélést Pekingben Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel.

Az államfő kijelentette, hogy a találkozón előrelépést értek el az amerikai-kínai kapcsolatokban, és leszögezte, hogy a világnak stabil viszonyra van szüksége a két ország között

A köztük folyó párbeszédnek "mindig az őszinte és kölcsönös tiszteleten kellene alapulnia" - tette hozzá Hszi a kínai állami média közlése szerint.

Blinken elmondta a kínai vezetőnek, hogy Joe Biden amerikai elnök szerint az Egyesült Államoknak és Kínának kötelessége rendeznie a viszonyát, és Washington elkötelezett is ennek érdekében - tudatta az amerikai külügyminisztérium. A találkozó után nyilatkozva Blinken hozzátette: tisztában vannak azzal, hogy a kapcsolatok kezelése "kihívást jelent".

A miniszter azt mondta, hogy a jövőben szívesen látnak vendégül kínai tisztviselőket az Egyesült Államokban, és reméli, hogy mostani látogatása után vissza tudnak térni a nyitottabb kínai-amerikai kommunikációs csatornákhoz. Blinken szerint a két ország közötti katonai kommunikáció is elengedhetetlen.

Az amerikai külügyminiszter szerint országa kész együttműködni Kínával a közös érdekeltségű területeken, beleértve az egészségügyet és az élelmiszerbiztonságot is.

Blinken közölte: megkérte a kínai kormányt, hogy "legyen nagyon körültekintő "abban az esetben, ha felmerül a gyanú, hogy kínai cégek Oroszországnak adnának el olyan technológiát, amelyet felhasználhat az Ukrajna ellen folytatott háborúja során.

Blinken öt év óta ő az első amerikai külügyminiszter, aki Pekingbe látogatott. Hétfő reggel Vang Ji kínai külügyi államtanácsossal folytatott háromórás tárgyalást, amely után Vang kijelentette, hogy szerinte mélyponton vannak a kínai-amerikai kapcsolatok, ennek gyökere pedig az Egyesült Államok "téves felfogása" Kínáról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×