eur:
393.14
usd:
366
bux:
66587.1
2024. április 26. péntek Ervin
2019. június 24-én készült kép utcán ülő kenyai férfiakról az északnyugat-kenyai Kakuma menekülttábor közelében lévő Dalili településen.A menekültek havi négy amerikai dollárt kapnak az ENSZ Világélelmezési Program (WFP) nevű segélyszervezettől az élelmiszersegélyek mellett, amelyet elkölthetnek a tábor területén lévő üzletekben. Kakuma a világ legnagyobb menekülttábora, ahova az elmúlt években több tízezren érkeztek a környező országokból, Dél-Szudánból, Ugandából, Tanzániából, Burundiból és Malawiból. A WFP nevű segélyszervezetének jelentése szerint a Kakuma táborban és a szomszédos Kalobeyei táborban élő, több mint 180 ezer menekült több mint 10 százaléka szenvedett akut alultápláltságban 2017-ben.
Nyitókép: MTI/EPA/Kurokava Dai

Lázadnak a német zöldek az uniós menekültpolitika szigorítása ellen

A második legnagyobb kormánypárt vezetői még nem reagáltak a szokatlan akcióra.

A tiltakozás szokatlan formáját választotta a németországi Zöldek Pártjának tagsága, hogy megakadályozza az Európai Unió menekültpolitikájának szigorítását. A tagállamok belügyminiszterei Luxemburgban csütörtöktől arról tárgyalnak majd, hogy a befogadás előzetes elbírálása már az unió külső határainál megtörténjen. A német kormánykoalíció második legnagyobb pártjának vezetői már jelezték ugyan, hogy bizonyos esetekben kivételes elbánásra lenne szükség, most azonban a tagság lázadt fel az általa embertelennek tartott szigorítások ellen.

Több mint hétszáz párttag nyílt levélben ítélte el az uniós menekültpolitika tervezett reformját. A címzett ugyanakkor nem elsősorban az EU, hanem az Olaf Scholz kancellár vezette kormány volt. Közvetve ugyanakkor főként a legkisebb koalíciós pártnak, a szabad demokrata FDP-nek szólt. A liberális párt ugyanis támogatásáról biztosította a tervezett szigorításokat, elsősorban arra hivatkozva, hogy a német kormány nem járhat külön úton.

Az aláírók – köztük a zöld párt néhány tekintélyes politikusa – arra figyelmeztettek, hogy

a tervezettben foglaltak szöges ellentétben állnak a kormánykoalíció menekültpolitikai irányelveivel.

A koalíció – mint fogalmaztak – humánusabb menekültpolitikát ígért. Ha nem sikerülne módosítást kiharcolni, jobb lenne, ha már a tárgyalások meghiúsulnának – fogalmaztak az aláírók.

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy a Zöldek Pártjának társelnöke, Annalena Baerbock külügyminiszter, valamint a kormányban ugyancsak a pártot képviselő családügyi miniszter, Lisa Paus egyaránt szigorítások enyhítését sürgette. Mindketten bizonyos kivételek mellett foglaltak állást, úgy vélekedve, hogy a gyermekes családokat, valamint kísérő nélküli, 18 év alatti kiskorúakat meg kell kímélni az uniós külső határok mentén történő hosszadalmas és megpróbáltatásokkal járó eljárástól.

Az aláírók az egyik legnagyobb menekülttábort, a görögországi Leszbosz szigetén lévő Moria tábort hozták fel példaként. Utaltak a rendszeresen több ezer főt összezsúfoló táborban fennálló embertelen körülményekre, és hangsúlyozták, hogy a szigorítások következményeként az ilyen táborok Európában "szabvánnyá" válhatnak.

Az aláírók felrótták a kormánynak, hogy – mint fogalmaztak – csatlakozik az európai jobboldal populisták táborához, előnyben részesítve a elszigetelést, a kerítéseket, illetve az egyéni menekültügyi eljárások mellőzését. Aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a tervezett intézkedések a Zöldek Pártjának alapelveit veszélyeztetik.

"Az elmúlt harminc év legsúlyosabb menekültjogi szigorításai előtt állunk"

– fogalmaztak.

Ha pártunkat valóban az emberi jogok biztosításáért harcoló pártnak tekintjük, világossá kell tennünk, hogy mindez mit jelent – hangsúlyozták levelükben az aláírók, külön is üzenve a Zöldek Pártja legfelsőbb vezetőinek.

A Der Spiegel információi szerint a tervezett szigorítások ellen külön tiltakozott a szociáldemokrata SPD, valamint a Zöldek 24 Bundestag-, tov-bbá több tartományi parlamenti képviselő. Közös levelükben úgy vélték, hogy az uniós menekültrendszer tervezett reformja ténylegesen a menekültjog gyengítését jelenti. Aggodalmuknak adtak hangot amiatt is, hogy a tervezett reform kibővíti a "biztonságos harmadik országok" koncepcióját. Ez pedig ahhoz vezethet, hogy a jövőben a védelmet keresők elbírálásnál nem a menekülés tényleges oka, hanem csupán az útvonal lesz a döntő – hangoztatták a képviselők.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×