eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Friedland, 2016. április 4.Szíriai menekültek érkeznek a friedlandi fogadóállomásra a közép-németországi Göttingen közelében 2016. április 4-én. Ettől a naptól fogva az Európai Unió és Törökország között március 18-án megkötött megállapodás értelmében a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket visszaküldik Törökországba, az EU-tagországok pedig cserében átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba. (MTI/EPA/Swen Pförtner)
Nyitókép: Swen Pförtner

Már a menekültek kezeléséről sincs egyezség Berlinben

A menekültpolitika szigorításáról tárgyalnak a hét közepétől Luxemburgban az Európai Unió tagállamainak belügyminiszterei. A napirenden szereplő reform központi eleme, hogy a befogadás elbírálása az unió külső hatáiainál történjen. A német kormánykoalíció pártjait azonban megosztja a tervezett szigorítás, míg a Zöldek Pártja kivételeket sürget, a szabad demokrata FDP szerint Németország nem "lóghat ki" az uniós sorból.

A közös európai menekültügyi rendszer vitatott reformja évek óta napirenden van, de közös megoldás egyelőre nem született. Az elmúlt időszakban azonban egyre több tagállam sürgette, hogy a menekültjogi igényeket előzetesen már a külső határokon kellene megvizsgálni. Mindez lehetővé tenné a menekültstátuszra jogosultak könnyebb befogadását, ugyanakkor azok elutasítását is, akik erre a státuszra nem jogosultak.

Elsősorban a német Zöldek Pártja azonban a tervezett szigorítások enyhítése, azaz bizonyos kivételek mellett van. A párt külügyminisztere, Annalena Baerbock, valamint párttársa, Lisa Paus családügyi miniszter azt sürgeti, hogy a 18 év alatti kiskorúakkal, valamint a gyermekes családokkal kivételt tegyenek, hogy kíméljék meg őket a megpróbáltatásokkal járó eljárástól.

Az Európai Bizottság eredeti javaslata ezzel kapcsolatban azt tartalmazta, hogy a kísérő nélküli gyermekek, továbbá a 12 év alattiak – az utóbbiak családtagjaikkal együtt – mentesüljenek a külső határok mentén történő eljárás alól. A legkisebb koalíciós párt, a liberális FDP ugyanakkor nem ért egyet a zöld párti miniszterek által sürgetett enyhítésekkel. A párt főtitkára a Der Tagesspiegel című lapnak nyilatkozva amellett foglalt állást, hogy az unió külső határain valamennyi menekült emberséges ellátásban, illetve hatékony menekültügyi eljárásban részesüljön

Ha ezek a szabályok érvényesülnek, akkor nincs szükség semmifajta vitára az esetleges kivételekről

– hangsúlyozta Bijan Djir-Sarai. A főtitkár fő érve ezzel kapcsolatban az volt, hogy a lehetséges kivételek "ismét csak" veszélyeztetik Európa egységét.

A kivételeket sürgető zöld párti miniszterek elismerték, hogy a közös európai menekültügyi rendszer az egyetlen esély a menekültek "rendezett és humánus" elosztásának belátható időn belül történő biztosításához. Annalena Baerbock szerint azt azonban biztosítani kell, hogy a többgyermekes családokat ne sújtsák többhetes határeljárások. Ez ugyanis a menekültjog erodálásához vezethet – tette hozzá.

A külügyminiszter – akit támogatásáról biztosított az ugyancsak zöld párti Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter – hangsúlyozta, hogy ennek érdekében "keményen tárgyalni kívánnak".

A családügyi miniszter aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a a 18 év alatti gyermekek egészségére jelentene óriási veszélyt, ha a külső határokon hosszadalmas eljárások sújtanák őket. Ez a gyermekek traumatizálódásának kockázatát hordozza magában – vélekedett Lina Paus

A párt parlamenti frakcióvezetője, Britta Hasselmann szerint több uniós tagállam ugyanakkor a bizottsági javaslat további szigorítása mellett van. A Zöldek Pártja harcolni fog ez ellen – tette hozzá.

A német pártok közötti vita kapcsán a legnagyobb ellenzéki párt, a CDU főtitkára ismételten azzal a felhívással állt elő, hogy Németországban hozzanak létre egy pártoktól független bizottságot a migráció korlátozására .Olaf Scholz kancellár pártja, a szociáldemokrata SPD a vitával kapcsolatban egyelőre nem foglalt állást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×