eur:
395.28
usd:
372.32
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Lengyel Leopárd 2 harckocsi. Fotó: Twitter/301 Military
Nyitókép: Twitter/301 Military

Olaf Scholz megakadályozhatja a lengyel Leopardok ukrajnai bevetését

Hiába a lengyel felajánlás, Berlin megvétózhatja a harckocsik átadását. A német kancellár szokás szerint óvatos, pedig koalíciós partnerei szerint inkább követnie kellene a lengyel példát.

Német belegyezésre van szükség ahhoz, hogy az orosz agresszió sújtotta Ukrajna megkapja azokat a legkorszerűbb harckocsikat, amelyeket Andrzej Duda lengyel államfő ajánlott fel Kijevnek. Lengyelország elnöke egy zászlóaljnyi, azaz összesen 14 Leopard 2 típusú harci járművet említett, amelyeket Varsó nemzetközi koalíció keretében kíván átadni az ostromlott országnak. Az ügyle nyélbe ütéséhez azonban nélkülözhetetlen Olaf Scholz német kancellár aláírása.

Németország eddig Marder típusú, elsősorban védelmi jellegű harcjárműveket ajánlott fel Ukrajnának, a támadó célú Leopardok azonban mostanáig tabunak bizonyultak. Olaf Scholz kancellár szerint ugyanis olyan nehézfegyverzetről van szó, amelyek átadását Németország nem NATO-tagállamnak csakis a szövetségi partnerekkel együtt vállalhatja.

Ezzel kapcsolatban jelentős mértékben eltér a német koalíciós pártok álláspontja. Míg a kancellár pártja, a szociáldemokrata párt (SPD) természetszerűleg Scholzot támogatja, a két kisebbik koalíciós párt,

a Zöldek Pártja és a szabad demokrata FDP Ukrajna fokozottabb támogatását és ennek keretében a Leopardok szállítását is sürgeti.

Az erre vonatkozó ukrán igényeket megerősítette az ország külügyminisztere, Dmitro Kuleba is, aki Harkivban előre be nem jelentett látogatás keretében fogadta az Ukrajna egyik legfőbb német támogatójának számító Annalena Baerbock külügyminisztert.

Fegyverszállítási ajánlatát megfogalmazva maga a lengyel államfő is utalt arra, hogy a tényleges teljesítéshez egy sor formális követelmény teljesítésére és engedélyekre van szükség.

Külön kiemelte, hogy a Leopardok szállításához elengedhetetlen a gyártó ország, azaz Németország engedélye.

Említette azt is, hogy Lengyelország mindezt egy nemzetközi koalíció keretében tervezi, mégpedig annak érdekében, hogy harci járművek szállításában más országok is részt vegyenek.

A két kisebbik német koalíciós párt máris felszólította a Scholz vezette kormányt, hogy a lengyel felajánlás szellemében tegye lehetővé Leopard 2 típusú harci járművek szállítását Ukrajnának.

Kijevnek szüksége van nyugati gyármányú páncélosokra az ország megvédése és a orosz erők által megszállt területek felszabadítása érdekében – hangoztatta Robin Wagener zöld párti parlamenti képviselő, a német–ukrán parlamenti csoport elnöke.

A politikus szerint a harci járművek szállítása érdekében Varsó által javasolt nemzetközii koalíció a szolidaritás rendkívül fontos jele.

"Berlinnek követnie kell a lengyel példát"

– hangsúlyozta.

Hasonló álláspontot fogalmazott meg az ellenzék vezető erejének számító CDU/CSU konzervatív pártszövetség is. Németországnak fel kell adnia eddigi vonakodását, és követnie kell a lengyel példát – hangoztatta a CDU külpolitikai felelőse, Roderich Kiesewetter.

Címlapról ajánljuk
Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál
BL élőben

Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál

Egygólos előnyről kezdték a negyeddöntő-visszavágót a BL-ben, 6 napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon 2-1-re a Borussia Dortmundot. A keddi továbbjutók egymás ellen mennek a döntőért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×