eur:
394.44
usd:
370.15
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
2017. szeptember 7-i kép Friedrich Merz német politikusról, egykori szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakcióvezetőről a Man meets Technology címmel rendezett bankárkonferencián Frankfurtban. A politikai pályafutását 2009 óta szüneteltető Merz 2018. október 30-án bejelentette, hogy elindul a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségéért a párt decemberi kongresszusán. Az előző napon Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke bejelentette, hogy nem indul többet a pártelnöki tisztségért.
Nyitókép: MTI/EPA/Armando Babani

A CDU elnöke a szilveszteri erőszakról: a "kis pasáknak" semmi keresnivalójuk Németországban

Rendkívül keményen bírálta a szilveszter éjszakai támadások végrehajtóit a konzervatív CDU elnöke. Friedrich Merz az arab világból érkező fiatal migránsokat vádolt az erőszaos cselekmények elkövetésével, "kis pasákról" beszélt, akik már az általános iskolában is félelmet keltenek. A rendfenntartó erők fokozottabb védelmét sürgette a német államfő is.

Szilveszter éjszakáján elsősorban Berlinben, de több más német városban is főként fiatalok tűzijátékhoz használt rakétákat, illetve petárdákat robbantottak, és több helyütt rátámadtak a tűzoltókra, valamint a rendőrökre. Egyes beszámolók szerint egyedül Berlinben több mint száz ilyen jellegű támadás történt. A hivatalos közlemény szerint az erőszakos cselekmények elkövetői között sok volt a német fiatal, de jelentős számú külföldi is volt közöttük.

A történtek nagy felzúdulást váltottak ki, az önálló tartománynak számító Berlin miniszterelnöke biztonsági csúcstalálkozót kezdeményezett a fiatalkorú bűnözés megakadályozása céljából.

A legélesebben azonban a CDU-elnök, Friedrich Merz foglalt állást. A konzervatív politikus a ZDF közszolgálati televízióban elsősorban

a Németországba érkezett menekülteket, illetve fiatal családtagjaikat tette felelőssé az atrocitásokért.

A pártelnök az arab világból érkezetteket vádolt a támadások végrehajtásával. Merz szerint ezek a fiatalok – akiket "kis pasáknak" nevezett – már az iskolában is erőszakosan lépnek fel. Egyidejűleg pedig az általa elégtelennek tartott integrációs törekvések kudarcára hívta fel a figyelmet.

Friedrich Merznek nem ez volt az első ilyen jellegű, a német menekültpolitikát bíráló nyilatkozata, általános vélekedés szerint azonban a mostani minden korábbinál keményebb volt.

A CDU vezetője a szilveszter éjszakai erőszakos cselekményeket "egészen iszonyatosnak" nevezte.

"Németországban túl hosszú ideig, túl sok éven keresztül szemet hunytunk az erőszak felett, ami a feszültség fokozódásához vezetett"

– jelentette ki. Merz szerint a szilveszteri zavargások egyik fő oka az integráció hiányossága. Utalt arra, hogy az erőszakos cselekmények elkövetésével gyanúsítottak közül sokan migrációs háttérrel rendelkeznek.

A berlini rendőrség szerint összesen 145 személyt vettek rövidebb időre őrizetbe, köztük mintegy 50 német állampolgárságú személy mellett többnyire afgán vagy szír útlevéllel rendelkezőket. Több támadó ellen hivatalos eljárás indult.

"Olyan emberekről beszélünk, akiknek tulajdonképpen semmi keresnivalójuk nincs Németországban. Olyan emberekről, akiket túl hosszú ideig megtűrtünk, akiket nem utasítottunk ki, és azután azon csodálkozunk, hogy ilyen túlkapásokat követnek el" – fogalmazott a kereszténydemokrata politikus.

Merz szerint a problémát "az arab világból érkezett" fiatalok jelentik, "akik nem hajlandók tiszteletben tartani a németországi szabályokat, akik élvezetet találnak abban, hogy kihívást intézzenek az állammal szemben".

A CDU vezetője a migrációs hátterű fiatalok esetében kötelező nyelvi, illetve beiskolázási teszteket sürgetett. Szerinte ezt már meg kell kezdeni az általános iskolában, ahol a tanárok nap mint nap "verbális erőszaknak" vannak kitéve. Amikor pedig a gyerekeket igyekeznek rendre inteni, megjelennek az apák az iskolában, és kikérik maguknak mindezt.

"Különösen akkor, amikor tanárnőkről van szó, akik fiaikat, a kis pasákat megpróbálják rendre utasítani"

– fűzte hozzá.

Megszólalt az államfő is

A szilveszter éjszakai eseményekkel kapcsolatban több tiszteletet sürgetett a rendfenntartó erőkkel és a tűzoltókkal, valamint az őket segítőkkel szemben szemben a német államfő. Frank-Walter Steinmeier utalt arra, hogy a rendőrök és a tűzoltók egy "gátlástalan csőcselék" célkeresztjébe kerültek.

"Elvárom, hogy az emberek tiszteljék azokat, akik kiállnak valamennyiünkért, akik védik demokráciánkat" – jelentette ki az elnök.

Steinmeier szerint megengedhetetlen, hogy "frusztrált személyek" a rendőröket és a tűzoltókat tegyék meg bűnbaknak.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×