eur:
393.77
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Facebook/Eduard Heger

Különös labdázás a német Patriot rakétákkal: Varsónak nem kell, de Kijev nem kaphatja

Sajátos üzengetés zajlik Berlin és Varsó között a Lengyelországnak szánt németországi Patriot rakétákkal kapcsolatban, amelyeket a Scholz-kormány ajánlott fel a lengyel légvédelemnek az ukrán határnál történt rakétabecsapódás miatt. A varsói kormány előbb megköszönte, majd elutasította a német segítséget, a lengyel államfő szerint ugyanakkor Varsónak szüksége van a német rakétákra.

Lengyelország megsegítését Christine Lambrecht német védelmi miniszter ajánlotta fel néhány nappal ezelőtt, Berlin egy Patriot légvédelmi rakétarendszerrel és több Eurofighter vadászgéppel erősítené a lengyel légvédelmet.

Lambrecht a napokban történt lengyelországi rakétabecsapódás egyik legfőbb tanulságaként úgy értékelte, hogy a NATO egészének légvédelmét kell megerősíteni. Ez különösen igaz az olyan partnerekre, mint Lengyelország, Szlovákia és a balti államok, amelyek közvetlenül határosak Oroszországgal és Ukrajnával – fogalmazott a miniszter.

A lengyelek, akik amúgy maguk is rendelkeznek Patriot-ütegekkel, először megköszönték a felajánlást, de nem sokkal később Mariusz Blaszczak, az ország védelmi minisztere azt kérte, hogy a MIM-104 Patriot típusú légelhárító rakétákat inkább Ukrajna nyugati részére telepítsék.

A Der Spiegel információi szerint egyébként nemcsak a lengyel védelmi miniszter, hanem Mateusz Morawiecki kományfő is amellett foglalt állást, hogy a német rakétákat nem Lengyelországnak, hanem Ukrajnának kell küldeni. Sőt a miniszterelnökhöz hasonlóan nyilatkozott Jaroslaw Kaczynski, a konzervatív lengyel kormánypárt, a PiS elnöke is. Kaczynki szerint Lengyelország biztonsága érdekében jobb lenne, ha a németek a Patriotokat Ukrajnának adnák.

A lengyel államfő, Andrzej Duda államfő ugyanakkor ezzel szögesen ellentétes véleményt fogalmazott meg.

A lengyel elnök – akinek nyilatozatát kabinetfőnöke ismertette – kifejtette: azt szeretné, hogy a Németország által felajánlott, amerikai gyártmányú Patriot-ütegek Lengyelország területét és a lengyel állampolgárokat védelmezzék

"Andrzej Duda elnök álláspontja teljesen világos. (...) Amennyiben Németország átadná a rendelkezésére álló Patriot-ütegeket, akkor ezeknek a lengyel területet, a lengyel állampolgárokat kell védeniük" – hangsúlyozta a kabinetfőnök a lengyel közszolgálati rádióban.

A német védelmi miniszter még Duda elnök nyilatkozata előtt kijelentette, hogy országa Lengyelországnak mint NATO-partnernek ajánlotta fel a rakétákat. Christine Lambrecht ennek kapcsán

elutasította, hogy a légvédelmi rakétarendszert Ukrajnának szállítsák.

A Patriot rakéták a NATO integrált légvédelmének alkotórészei, és NATO-területen alkalmazhatók – fogalmazott a miniszter.

Ha ezek a rakéták a szövetség térségén kívül kerülnének bevetésre, abban az esetben előzetesen konzultálni kell a NATO-val, illetve a szövetségesekkel – hangoztatta a német védelmi miniszter.

A lengyelországi ellenzék bírálta a lengyel kormánypolitikusok elutasító magatartását.

Rendkívül nehéz elfogadni a német segítséget olyan körülmények között, amikor a kormány állandóan támadja a német politikát, azzal vádolva Berlint, hogy agresszív szándékokat táplál Lengyelország irányában – jelentette ki Bronislaw Komorowski korábbi államfő, a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Polgári Platform tagja.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×