eur:
394.08
usd:
368.77
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: YouTube/Sky News

Boris Johnson elhagyja a világ legjobb állását

Lemondott Boris Johnson a brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéről, de őszig még kormányfő marad.

A párt akarata, hogy új vezetője és így új miniszterelnöke is legyen - jelentette be Boris Johnson a Downing Street 10. előtt.

Az új pártvezető megválasztásáig Johnson ügyvezető kormányfő marad.

Azt mondta, szomorú, hogy fel kell adnia a világ - szerinte - legjobb állását és nem töltheti ki hivatali idejét. Mint mondta, feladatának és kötelességének tekintette, hogy a 2019-es választási ígéreteit beváltsa. Saját tevékenységét méltatva arról beszélt, hogy sikerrel vezényelte le a Brexitet és visszaszerezte országa önállóságát. Emlékeztetett arra, hogy elsőként Nagy-Britannia győzte le a koronavírus-járványt és London vezeti a nyugati világ Vlagyimir Putyin elleni harcát is. Egyúttal megnyugtatta Ukrajnát, hogy bárki is kövesse őt a kormányfői poszton, Nagy-Britannia támogatása töretlen marad.

Az új pártvezető megválasztásának menetrendjét a jövő héten ismertetik.

A brit konzervatív párt 2019-ben óriási fölénnyel nyerte a parlamenti választásokat. A támogatás azonban mostanra jelentősen lecsökkent, a közvélemény kutatások azt mutatják, hogy ha most tartanák a választásokat, akkor a Tory-k biztosan veszítenének. Ezt támasztja alá, hogy az időközi választásokon több, hagyományosan konzervatív körzetben is az ellenzéki Munkáspárt képviselői nyertek. Ugyanakkor szintén a konzervatívok rovására, jócskán megerősödött a brit parlament harmadik ereje, a Liberális Demokraták is.

Boris Johnson távozását közvetlenül az kényszerítette ki, hogy kormányának két kulcsfigurája, a pénzügyminiszter, valamint az egészségügyi tárca vezetője is lemondott és távozásra szólította fel a kormányfőt. Ezután, lavinaszerűen, a kormánytagok egész sora távozott. Pár napon belül például hárman is megfordultak az oktatási miniszter székében.

Szakértők szerint a konzervatív párt őszi tisztújításának nemcsak az lesz a tétje, hogy ki legyen Boris Johnson utóda, hanem sokkal inkább az, hogy a toryk meg tudják-e őrizni hatalmukat Nagy-Britanniában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×