eur:
394.36
usd:
371.5
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
A brit kormányfői rezidencia, a londoni Downing Street 10 ajtaja 2019. június 18-án, a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőválasztási szavazássorozata második fordulójának napján. A második fordulóban Dominic Raab volt Brexit-ügyi miniszter esett ki, a legtöbb voksot ismét Boris Johnson volt külügyminiszter kapta. A távozó Theresa May miniszterelnök pártvezetői tisztségéért folyó versengésben eredetileg 13 jelölt indult.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Augusztusra lehet új lakója a Downing Street 10-nek

Eddig hivatalosan tizenegyen jelentkeztek be a miniszterelnöki posztra az Egyesült Királyságban, miután csütörtökön bejelentette távozását Boris Johnson. A jelöltekről Gálik Zoltánnal, a Budapesti Corvinus Egyetem docensével beszélgettünk.

Gálik Zoltán szerint a Boris Johonson helyére pályázók közül a legesélyesebb Jeremi Hunt volt egészségügyi miniszter, illetve Rishi Sunak korábbi pénzügyminiszter lehet. Utóbbit illetően arra emlékeztetett, a volt tárcavezető egy héttel ezelőtt kezdte el „felkavarni az állóvizet” a brit politikában, amikor a kormányfő távozása előtt két nappal ő is lemondott pozíciójáról. De hogy a – nagy érdeklődés által kísért – miniszterelnöki székért vívott csatában ki került ki győztesként, arról csak egy-két héten belül lehet pontosabbat mondani, amikor majd megindulnak a választások a Konzervatív Párton belül – tette hozzá a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

A szakértő meglátása szerint sokat nyomhat a latban, hogy az a jelölt, aki a programjával megpróbálja majd meggyőzni a toryk képviselőit, az tulajdonképpen mit is szeretne. Hogy

szeretné-e Boris Johnson politikai örökségét bármilyen módon is továbbvinni, vagy pedig – ahogy néhány jelölt már jelezte is – tiszta lappal szeretne indulni.

Ezzel kapcsolatban első körben a parlamenti képviselőket kell majd meggyőzni, aztán az egész Konzervatív Párt tagságát, ami viszont több százezer fős. A helyzetet bonyolíthatja, hogy a toryk erősen megosztottak bizonyos témákban, köztük például a brexittel, a megélhetéssel, illetve az adózással kapcsolatos kérdésekben. Gálik Zoltán megjegyezte, a látottak szerint az utóbbiakban meglehetősen hasonlók a programok, tehát minden aspiráns adócsökkentést tervez, valamint „a szociális kiadások helyén kezelését”, miközben egyéb kérdésekben még nem hangzottak el karakán vélemények.

Ismeretes, a párt alsóházi frakciójának illetékes szakpolitikai bizottsága a hétfői napon ismerteti a várhatóan őszig tartó vezetőválasztási folyamat menetrendjét. A Corvinus docense az utódlási folyamatról kifejtette: ahogyan legutóbb, Boris Johonson megválasztásakor is tapasztalható volt, nagyjából hat-nyolc hétig fog tartani a procedúra, ami két nagy részre bomlik. Az első egy nyílt verseny a tizenegy jelölt között, mely során 5, illetve 10 százalékot kell majd megszereznie az indulóknak, amikor a konzervatív képviselők szavaznak majd a listára. Minden körben búcsúzik a legkevesebb szavazatot megszerző jelölt, valamint az, aki nem éri el a szükséges határt. Végül, amikor már csak két jelölt marad, már a teljes Konzervatív Párt tagsága dönthet levélszavazás útján, ami várhatóan két-három hetet vesz majd igénybe. Gálik Zoltán szerint akár augusztusban is végső győztest hirdethetnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×