eur:
392.8
usd:
365.94
bux:
66845.64
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: YouTube/Sky News

Boris Johnson lemondása: Moszkva tapsol, Kijev hálával búcsúzik – reakciók

Oroszország hozzáértőbb utódot szeretne a brit miniszterelnöki posztra. Joe Biden is üzent.

Az orosz elnök szóvivője Boris Johnson brit miniszterelnök lemondását kommentálva kijelentette csütörtökön, hogy Moszkva hozzáértőbb utódban reménykedik, az ukrán elnök képviselője viszont megköszönte a leköszönő brit kormányfő hathatós támogatását az Oroszország elleni háborúban.

"Ami Johnson urat illeti,

nagyon nem kedvel minket, de mi sem őt"

- hangoztatta Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője. Egyben reményét fejezte ki, hogy Nagy-Britanniában "hozzáértőbb emberek" kerülnek hatalomra, akik megértik a párbeszéd szükségességét. "Jelen pillanatban azonban nem számíthatunk erre" - tette hozzá.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács helyettes vezetője Telegram üzenetküldő oldalán azt írta, hogy "Ukrajna legjobb barátai távoznak, veszélyben a diadal!". Úgy fogalmazott, hogy Johnson távozása "a brit arcátlanság és minősíthetetlen politika jogos eredménye, különösen a nemzetközi porondon". Medvegyev felvetette, hogy Ukrajna talán más szövetségeseit is elvesztheti. "Várjuk a fejleményeket Németországból, Lengyelországból és a Baltikumból" - tette hozzá.

"Távozik a bohóc" - jelentette ki Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke. "Ő az egyik fő ideológusa az Oroszország ellen utolsó ukránig folytatandó háborúnak. Az európai vezetőknek el kellene elmélkedniük azon, hogy hová vezet az ilyen politika" - fűzte hozzá.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója ugyanakkor megköszönte Johnsonnak, hogy támogatta Ukrajnát. Mikroblogján közzétett videójában Oroszország Ukrajna elleni háborújára utalva úgy fogalmazott, hogy a brit kormányfő már az elejétől nevén nevezte a dolgokat.

"Vezetőnek lenni azt jelenti, hogy felelősséget vállalunk a legnehezebb időkben.

Vezetőnek lenni azt jelenti, hogy elsőként jövünk Kijevbe, dacára a rakétacsapásoknak. Köszönet Boris Johnsonnak,

amiért mindig is Ukrajna támogatóinak élcsapatába tartozott" - mondta Podoljak, aki szerint a brit kormányfőnek köszönhető, hogy Ukrajna rendelkezik az ország védelméhez szükséges minden eszközzel.

Johnson csütörtöki nyilatkozatában kijelentette, hogy Nagy-Britannia addig fogja támogatni "az ukrán nép szabadságért folytatott harcát, amíg szükséges".

Micheal Martin ír miniszterelnök Johnson távozásában lehetőséget vélt felfedezni a brit EU-tagság megszűnési folyamatának (brexit) során megterhelt viszony rendbetételére Dublin és London között.

"Bár Johnson miniszterelnök és én aktívan egyeztettünk, nem mindig értettünk egyet, s a kormányaink közötti viszony kihívásokkal telivé és feszültté vált az utóbbi időben" - olvasható Martin közleményében. "Itt a lehetőség, hogy visszatérjünk a partnerség és kölcsönös tisztelet szellemiségéhez, amelyre szükség van a nagypénteki megállapodás eredményeinek alátámasztásához" - utalt Martin az észak-írországi rendezésről kötött 1998-as egyezségre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×