INFORÁDIÓ
2022. május 16. hétfő
Botond, Mózes

anglia

koronavírus

teszt

utazás

Egy egyetemi hallgató mintát cseppent az antigén gyorsteszt paneljére a győrszentiváni Hungaro-Dalton Pedagógiai Innovációs Egyesület Égig Érő Fa Kétnyelvű Montessori Óvodában 2020. december 1-jén. Folytatódik a szociális, a bölcsődei, az óvodai dolgozók és a pedagógusok gyorstesztelése, amelyben az orvosi, egészségügyi képzésben részt vevők is segítenek kéthetes, fizetett gyakorlat részeként.

Kiderült, mikor szűnik meg az Angliába utazók utolsó tesztkötelezettsége is

Infostart / MTI

Feltéve, hogy teljeskörűen be vannak oltva.

Február második hetében szűnik meg a külföldről Angliába utazók érkezés utáni koronavírus-tesztelési kötelezettsége - jelentette be hétfőn Grant Shapps brit közlekedési miniszter. Shapps a londoni alsóházban tartott hétfő esti beszámolójában elmondta: a koronavírus ellen teljes körűen beoltott utasoknak február 11-től nem kell angliai érkezésük után szűrést végeztetniük.

Az új szabályozás aznap brit idő szerint hajnali 4 órakor, közép-európai idő szerint hajnali 5 órakor lép érvénybe.

Ezzel teljesen megszűnnek az Angliába utazók koronavírustesztelési kötelezettségei, feltéve, hogy a koronavírus ellen teljes körűen be vannak oltva. Ez jelenleg két beadott oltási adagot jelent (az egykomponensű Janssenből egyet), és nem pedig hármat. Shapps úgy fogalmazott: mára egyértelművé vált, hogy az utazáshoz kötődő koronavírus-tesztelés fenntartása már nem jár gyakorlati haszonnal az oltott utasok esetében.

A brit közlekedési miniszter elmondta azt is a hétfői tájékoztatójában, hogy a nem teljes körűen beoltottnak számító beutazóknak sem kell februártól az angliai érkezés utáni második tesztet elvégeztetniük. Ezt a jelenlegi szabályozás alapján az érkezési utáni nyolcadik napon kell megcsináltatni.

A nem teljesen beoltottaknak

  • február 11-től a beutazáshoz az indulás előtti két napban elvégzett koronavírusteszt negatív leletét kell felmutatniuk, és
  • az érkezés utáni második nap végéig is egy PCR-tesztet kell elvégeztetniük. Ennek a tesztnek az időpontját még az indulás előtt le kell foglalniuk.
  • Nekik sem kell azonban angliai érkezésük után elkülönítésbe vonulniuk, csak abban az esetben, ha a beutazás utáni PCR-teszt eredménye pozitív.

Grant Shapps elmondta: a 18 éven aluli beutazókat a kormány továbbra is teljes körűen beoltottaknak tekinti, függetlenül oltottsági státusuktól.

Új országok a listán, a szputnyikosok továbbra sem örülhetnek

Ugyancsak február 11-től a brit kormány 16 új országot vesz fel azoknak az országoknak a listájára, amelyeknek hazai oltási programját a beutazáshoz elismeri. A listára februárban felkerülő országok között lesz Kína is. Oroszország ugyanakkor továbbra sem szerepel ezen a listán, és

a brit kormány által jóváhagyott oltóanyagok között sincs orosz gyártmányú vakcina.

A brit kormány jelenleg a Covaxin, a Moderna, a Janssen, a Novavax (Nuvaxovid és Covovax), az Oxford/AstraZeneca, a Pfizer/BioNTech, valamint a kínai Sinopharm és Sinovac oltóanyagokat ismeri el.

Előzmények

Január első hetéig a beutazóknak az indulás előtt is koronavírus-tesztet kellett végeztetniük, az érkezés után pedig PCR-szűrésnek kellett alávetniük magukat, és ennek eredményét elkülönítésben kellett megvárniuk.

Az indulás előtti kötelező tesztet az idei év elején már eltörölte a brit kormány, és nem sokkal később az érkezés utáni PCR-teszt elvégzésének kötelmét is feloldották, de az érkezés utáni második nap végéig még mindig el kell végeztetni egy gyorstesztet. Február 11-től azonban ez az utolsó tesztkötelezettség is megszűnik.

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018