eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Shoppers make their way along Oxford Street in central London, U.K., on Thursday, Jan. 20, 2022. The U.K. Office for National Statistics are due to release their latest retail figures on Friday. Photographer: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg/Getty Images

Angliában törölték a korlátozásokat, máris megugrott az utasszám a metrón

Nagy-Britanniában eltörölték az úgynevezett COVID B-tervet, amit a gyorsan terjedő, de enyhébb omikron vírusvariáns terjedése miatt vezettek be. Vissza lehet térni az irodai munkához, ami sok kereskedőt és vendéglátóst tölt el bizalommal.

Londonban van számos utca és az utcákban számos pub és étterem – főként London üzleti negyedében, a City-ben. Most, hogy Boris Johnson kormánya eltörölte az úgynevezett B-tervet, benne a Covid-omikron variánsa miatt az otthoni munkáról szóló ajánlással, a vállalkozók azt remélik, hogy a visszatérő és költekező dolgozók jóvoltából behozzák veszteségeiket.

„A vendéglátó ágazatnak létfontosságú, hogy Nagy-Britannia visszatérjen a munkához. Nagyon sok vállalkozás, a miénk is ettől függ” – mondta Clive Watson, a City Pub Group érdekképviselet vezetője a Standard című lapnak.

A B-terv bevezetése után a csoportba tartozó pubok forgalma 85 százalékkal esett vissza a pandémia előtti szinthez képest.

A Cityben jelenlévő egy-egy globális banknak több ezer dolgozója jár be – normál esetben – a toronyházakba. A másképp írt, de ugyanúgy kiejtett amerikai Citi például fokozatosan hívja be, először hetente három napra az állományt.

A vendéglátó cégek – bár örömmel fogadták a hírt – továbbra is küszködnek, és azt kérik a brit kormánytól, hogy halassza el az áprilisra tervezett ÁFA-emelést.

A tömegközlekedésben marad a maszkviselés

Csütörtök délutánra világossá vált, hogy az emberek élnek is a lehetőséggel, hogy visszamenjenek dolgozni (vagy pedig a főnökük kényszeríti őket erre). A londoni metrón 10 százalékkal ugrott meg az utazók száma, de még nem állt vissza a pandémia előtti szint és annak csak 70 százalékát érte el.

Sadiq Khan polgármester közben a tömegközlekedésben – saját hatáskörben – továbbra is előírja a kötelező maszkviselést.

A kormány a lazítást a fertőzések visszaesésével magyarázta. „A terv működött, az omikron visszavonulóban van... de nem vagyunk még az út végén, mert nem tudjuk kiírtani ezt a vírust vagy a későbbi variánsait” – mondta Sajjid Javid brit egészségügyi miniszter.

Egyes jelentések szerint ez nem a kormány érdeme volt, hanem a britek maguk változtattak a viselkedésükön. A Bristoli Egyetem felmérése szerint

a válaszadók 95 százaléka tett megelőző lépéseket,

például teljességgel beoltatta magát és rendszeresen használt otthoni antigén gyorsteszteket (amelyek eddig ingyenesek voltak a britek számára). A válaszadók kevesebb, mint 40 százaléka mondta azt, hogy a kormány B-terve motiválta.

Közben a brit kormány tudományos tanácsadótestülete azt javasolta a Johnson-kabinetnek, hogy tartsa fent a kötelező maszkviselést a zárt terekben, de egy szóvivő erre azt mondta, hogy a tisztifőorvosoktól nem kaptak ilyen ajánlást.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×