eur:
393.85
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A kancellárrá választott Olaf Scholz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa az ülésteremben, mielőtt leteszi hivatali esküjét Bärbel Bas, a német szövetségi parlament, a Bundestag elnöke előtt Berlinben 2021. december 8-án. Olaf Scholz a második világháború utáni Németország kilencedik - és negyedik szociáldemokrata - kancellárja. Elődje, a 2005-ben hivatalba lépett Angela Merkel négy ciklus után távozik a tisztségből.
Nyitókép: MTI/AP/DPA/Michael Kappeler

Prőhle Gergely: a magyar–német kapcsolatrendszer már nem egyirányú utca

Hivatalosan is kinevezték az új német kormányt Berlinben, így Olaf Scholz kancellárságával véget ér a 16 éven át tartó Merkel-korszak. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatója szerint, bár részben folytatódhat a merkeli pragmatikus politika, mégiscsak egy baloldali, liberális kormánya lett Németországnak.

Sok minden folytatódni fog, sok minden változni – mondta a német kormányalakítást értékelve Prőhle Gergely. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatója szerint előbbire enged következtetni, hogy az új szövetségi kancellár évekig volt Angela Merkel alkancellárja, valamint pénzügyminisztere, habitusát tekintve pedig ugyanaz a pragmatikus, az ország ügyeit intézni és nem feltétlenül alakítani akaró mentalitás jellemzi, mint elődjét.

Ugyanakkor nyilvánvalóan egy baloldali, liberális kormánya lett Németországnak, amely – a koalíciós szerződés alapján – nagyon erősen klímaelkötelezett, a társadalompolitikáját tekintve viszont számos, a modern világ különféle jelenségeire megengedő, ami egyrészt a magyarországi elképzelésektől „fényévekre” van, de egyértelmű szakítás a már nem is annyira kereszténydemokrata, de azért még mindig abba az irányba mutató irányvonallal, amit Angela Merkel képviselt – magyarázta a szakértő.

"Gondolva itt akár a családpolitikai elképzelésekre, akár a kábítószer-fogyasztás liberalizációjára, ami mind-mind olyan szimbolikus és annál távlatosabb elképzelés, ami jelezi: itt egy karakteres baloldali–liberális programot vetettek papírra" – fogalmazott Prőhle Gergely.

Értékelvűség kontra gazdasági érdekek

Az előzetes nyilatkozatok alapján Annalena Baerbock leendő külügyminiszter, a Zöldek egyik társelnöke következetes, zöld értékelvű politikát fog majd vinni, ami különösen Kína és Oroszország vonatkozásában teheti kíváncsivá az embert, hogy miként fogja tudni mindezt érvényesíteni – folytatta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatója. Emellett az Európa-politikai elképzelései egyértelműen föderalista irányba mutatnak, sok esetben a koalíciós szerződésben olyan pontokat kiemelve, köztük például az Európai Parlament szerepének az erősítése, amelyekhez nagyon sok európai fórumon kellene többséget szerezni. Tehát van bizonyos „álomszerűség” ebben az Európa-politikai elképzelésben – vélekedett a szakértő.

Prőhle Gergely jó hírnek nevezte azonban, hogy a német külpolitikát, annak stratégiai irányvonalait egyre inkább a kancellári hivatalban intézik, Olaf Scholz pedig egy hamburgi illetőségű ember, akikről pedig köztudott, inkább kereskedők, mint ideológusok, vagyis

a túlontúl merész elképzeléseket a pragmatikus kancellár mindenképpen felülbírálhatja.

Ami Magyarországot illeti, az új német kormány részéről hidegre és melegre is számíthat – tette hozzá Prőhle Gergely.

"Nyilván várható kritika azoktól, akik Magyarország kritizálásával próbálják erősíteni baloldali-liberális politikai arcélüket, ugyanakkor a magyar–német kapcsolatrendszer már nem egyirányú utca, és sok a kölcsönös függőség azáltal, hogy német vállalatok a kutatás-fejlesztést hazánkba helyezték" – emelte ki. Az, hogy Magyarország ilyen jelentős szerepet játszik például a német hadiiparban és az autóiparban, mindenkit óvatosságra kell hogy intsen – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×