eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Cumbre Vieja tűzhányó kitörése a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma szigetén 2021. október 10-én hajnalban. A szeptember 19-étől kitörő vulkán tevékenysége miatt mintegy hatezer embert ki kellett telepíteni, több mint hatezer épület megsemmisült, a lávafolyam 430 hektárt beborított, és két helyen elérte az óceánt, abban két új földnyelvet létrehozva. A nagyobbik mérete meghaladja a 38 hektárt.
Nyitókép: A Cumbre Vieja tűzhányó kitörése a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma szigetén 2021. október 10-én hajnalban. MTI/AP/Daniel Roca

Meghalt egy ember vulkánkitörés következtében

Első ízben esett áldozatul egy ember a Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén a vulkánkitörésnek: szombaton egy idősebb férfi holttestére bukkantak a sziget déli részén egy lezárt övezetben - közölte az El Mundo című spanyol lap a rendőrségre hivatkozva.

A 70 éves férfi halálát az okozta, hogy beomlott a Los Llanos de Aridane településen található házának tetőszerkezete. Feltehetőleg a hamut akarta eltakarítani a háztetőről.

A lap szerint a férfi hatósági engedéllyel lépett be a zárt övezetbe.

Az evakuált települések lakói időnként engedélyt kapnak arra, hogy a vulkanikus hamu fedte otthonaikba visszatérhessenek a Cumbre Vieja tűzhányó térségében, hogy a legszükségesebb holmikat, például fontos irataikat elhozhassák onnan. Az ilyen műveleteket általában hatósági felügyelet mellett végzik.

A Cumbre Vieja ötven évi szunnyadás után szeptember 19-én kitört. A még mindig aktív vulkánból kilövellő, 1300 Celsius-fokos láva már több mint ezer hektár területet öntött el, és mintegy 2700 épületet rombolt le. A hatóságok óvintézkedésként hétezer embert költöztettek ki.

Az utóbbi napokban a lávafolyam jelentősen lelassult, illetve megakadt.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×