eur:
393.79
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Armin Laschet, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, a CDU-CSU pártszövetség kancellárjelöltje (k) a CDU berlini eredményváró rendezvényén a német szövetségi parlamenti választás estéjén, 2021. szeptember 26-án.
Nyitókép: MTI/AP/Markus Schreiber

Új vezetést választ a CDU

Brutális nyíltsággal beszélik meg, mi történt a szeptemberi választáson.

Tisztújításra készül a német Kereszténydemokrata Unió (CDU), a szeptemberi sikertelen szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás miatt az elnökség és a választmány tagjai is megbízatásuk lejárta előtt távoznak.

Paul Ziemiak főtitkár a párt vezető testületeinek tanácskozása után tartott tájékoztatóján elmondta, hogy teljes egyetértésben hozott döntésük szerint a következő kongresszuson új elnökséget és választmányt alakítanak.

Mindkét testület a legutóbbi, januárban tartott kongresszuson alakult, és megbízatása két évre szólt.

A főtitkár elmondta, hogy

a kongresszust valószínűleg az év végén vagy a következő év elején tartják meg. A menetrend nagyban függ attól, hogy milyen eredményre vezet a járási pártszervezeti vezetők október 30-ra összehívott tanácskozása,

amelynek témája az lesz, hogy miként lehet a tagságot az eddiginél jobban bevonni a párt elnökének kiválasztásába.

Főleg azt kell megvitatni, hogy a mintegy négyszázezer párttag szavazásával töltsék-e be a tisztséget - fejtette ki a főtitkár.

A CDU elnöki tisztségét eddig rendre a párt kongresszusán tartott választással töltötték be.

Paul Ziemiak elmondta, hogy járási vezetők konferenciájának eredményei alapján az elnökség és a választmány november 2-án dönt az elnöki tisztség betöltésének módjáról és a tisztújító kongresszus időpontjáról.

A következő időszak másik nagy feladata a Bundestag-választás tanulságainak elemzése.

Mindent meg kell vizsgálni, és "brutális nyíltsággal" kell átbeszélni mindazt, ami jól, és ami "nem jól" sikerült

- mondta a főtitkár.

Hozzátette, hogy mindkét folyamat "moderátora" Armin Laschet pártelnök lesz, aki a CDU és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió kancellárjelöltjeként indult a Bundestag-választáson.

A választáson győztes Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és a Zöldek, valamint a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) előzetes koalíciós egyeztetéseivel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy CDU és a CSU továbbra is készen áll tárgyalni Zöldekkel és az FDP-vel a kormányzati együttműködésről, ha nem sikerül megállapodniuk az szociáldemokratákkal.

A szeptemberi Bundestag-választáson az SPD a szavazatok 25,7 százalékával végzett az első helyen. A CDU/CSU története leggyengébb teljesítményével 24,1 százalékot szerzett, így már csak a második számú politikai erő Németországban.

A két párt folytathatná a 2013-ban kezdett közös kormányzást, azzal a különbséggel, hogy nem az SPD, hanem a CDU/CSU lenne a kisebbik koalíciós partner. Ezt egyikük sem szorgalmazza, ezért a szociáldemokraták és a CDU/CSU is a 14,8 százalékkal a harmadik helyen álló Zöldeket és a 11,5 százalékkal negyedik FDP-t próbálják megnyerni koalíciós partnernek.

Ez lenne az első német szövetségi kormány a második világháború óta, amelyet három partner alkot.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×