eur:
393.8
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Annalena Baerbock, a német Zöldek társelnöke (b) a Szabaddemokrata és a Német Szociáldemokrata Párttal a kormányalakításról folytatott berlini megbeszélésre érkezik 2021. október 7-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Már elmélyített kormányalakítási tárgyalásokra fordulhatnak Németországban

Hétfőn folytatódik a hárompárti egyeztetés. A CDU-nál tisztújítás következik.

Megkezdődtek a szeptember végi szövetségi parlamenti választáson győztes Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kormányalakítási tárgyalásai a Zöldekkel és a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP).

Lars Klingbeil, a szociáldemokraták főtitkára az első tárgyalási fordulót követően kijelentette, hogy tekintettel a jól zajlott megbeszélésekre a három párt hétfőn folytatja a kormányalakítási egyeztetéseket. Mint mondta, a hétvégét arra fogják felhasználni, hogy előkészítsék a jövő heti intenzív tárgyalásokat. Hozzátette, hogy hétfőn, kedden és pénteken terveznek ismét összeülni. A megszakítást Olaf Scholz, az SPD kancellárjelöltje amerikai útjával magyarázta, aki német pénzügyminiszteri tisztségében a Nemzetközi Valutaalap (IMF) őszi ülésszakán vesz részt.

Michael Kellner, a Zöldek szövetségi ügyvivője a csütörtöki egyeztetéseket követően kölcsönös bizalomról beszélt. Volker Wissing, az FDP főtitkára pedig arról számolt be, hogy a szabaddemokraták elnöksége egyhangúlag támogatta, hogy "mostantól megkezdjék a formális, elmélyített kormányalakítási tárgyalásokat" konkrét témakörök megvitatásával.

Értesülések szerint az előzetes egyeztetések legfeljebb tíz napot vehetnek majd igénybe.

Volker Wissing a Deutschlandfunk német közszolgálati rádiónak nyilatkozva szintén a nap folyamán azt mondta, hogy amennyiben zátonyra futnának a megbeszélések a szociáldemokratákkal, úgy pártja továbbra is nyitott marad a Jamaica-koalícióra, vagyis a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének kormányalakítására a Zöldekkel és az FDP-vel.

A szeptember 26-i választáson az SPD a szavazatok 25,7 százalékát gyűjtötte össze, a második a CDU/CSU szövetsége lett, amely története leggyengébb teljesítményével 24,1 százalékot szerzett. A két párt folytathatná a 2013-ban kezdett közös kormányzást, azzal a különbséggel, hogy nem az SPD, hanem a CDU/CSU lenne a kisebbik koalíciós partner. Ezt azonban egyikük sem szorgalmazta, ezért a szociáldemokraták a 14,8 százalékkal a harmadik helyen álló Zöldeket és a 11,5 százalékkal negyedik liberális FDP-t igyekeznek megnyerni koalíciós partnernek. Ez lenne az első, három pártból álló német szövetségi kormány a második világháború óta.

Armin Laschet, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének kancellárjelöltje csütörtökön megerősítette, hogy a kereszténydemokraták továbbra is a Jamaica-koalícióra törekednek, vagyis a CDU/CSU szövetségének kormányalakítására a Zöldekkel és az FDP-vel. "A CDU ajánlata a kományalakítás utolsó pillanatáig fennáll" - hangoztatta Laschet a CDU berlini székházában. Ugyanakkor jelezte, hogy szükség esetén lemond a CDU pártelnökségéről, hogy segítse a Jamaica-koalíció előli esetleges személyi akadályok elhárítását.

Laschet bejelentette, hogy a kereszténydemokraták történelmi választási veresége nyomán

összehívják a CDU tisztújító kongresszusát is.

Ennek idejét és helyét egyelőre nem ismertette.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×