eur:
393.82
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Andrej Babis cseh kormányfő védőmaszkban tart sajtótájékoztatót Prágában 2020. május 29-én. Csehország június 15-én tervezi megnyitni határait a járványügyi szempontból biztonságosnak minősített országok állampolgárai előtt.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Kisebbségbe került a cseh koalíciós kormány

Az ellenzéki Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) kedden este hivatalosan úgy döntött, hogy nem támogatja tovább.

A centrista ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) koalíciós kormányának 92 képviselője van a 200 tagú parlamenti alsóházban. Szükség esetén a kormányt kisegítették a kommunisták, akiknek 15 képviselőjük van, s ezzel a kormányoldal a többséget jelentő 107 képviselővel rendelkezhetett.

Vojtech Filip, kommunista pártelnök szerint pártja elveszítette bizalmát az ANO mozgalomban, és bizalmatlansági indítvány esetén már nem fogják támogatni a kormányt. A párt maga azonban nem nyújt be bizalmatlansági indítványt a kormány ellen.

Andrej Babis kormányfő, az ANO elnöke a kommunisták döntését, amely a legutóbbi fejlemények és viták alapján várható volt, konkrétan nem kommentálta.

"Kisebbségi kormány vagyunk, s ezentúl minden szükséges alkalommal keresni fogjuk más parlamenti pártok támogatását"

- nyilatkozta a közszolgálati televízióban a miniszterelnök.

Az ANO három éve kötött úgynevezett tolerancia-megállapodást az ellenzéki kommunista párttal, amely bizonyos feltételekhez kötötte a koalíciós kormány támogatását. Ezeket a feltételeket - elsősorban szociális törvények elfogadása, például a nyugdíjak gyorsabb növelése - a kormány a tavalyi év végéig fokozatosan teljesítette. Két kommunista követelés - a hadsereg költségvetése növelésének mérséklése és egy új fejlesztési bank létrehozása - azonban már nem talált megértésre a kormányban, az egyeztetések nem vezettek eredményhez, ezért a kommunisták végül is felmondták a tolerancia megállapodást.

"A komunista párt elveszítette bizalmát partnere iránt" - mondta Vojtech Filip újságíróknak a párt vezetőségének döntését követően.

A jobboldali ellenzéki pártok nem zárják ki, hogy ez a helyzet akár idő előtti parlamenti választásokhoz is vezethet. A soron következő rendes képviselőházi választást Milos Zeman államfő október 8-ra és 9-re írta ki.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×