INFORÁDIÓ
2021. szeptember 28. kedd
Vencel

abe sindzo

japán

lemondás

miniszterelnök

Abe Sindzó japán miniszterelnök a tokiói kormányfői rezidencián tartott sajtóértekezletén, mellette Szuga Josihide, a a kabinet főtitkára (jb) 2020. május 4-én. Abe itt bejelentette, hogy május 31-ig meghosszabbítja a koronavírus-járvány miatt kihirdetett szükségállapotot.

Megvan, ki lehet a távozó Abe Sindzó utódja

Infostart / MTI

A Liberális Demokrata Párt szeptember 14-én választ új elnököt, aki egyben az ország következő kormányfője is lehet, ám a párt legnagyobb frakciójának mostani döntése meghatározhatja az új vezető személyét.

Az elemzők szerint Szuga megválasztásával nagy valószínűséggel folytatódna az Abe által meghatározott irányvonal, például a gazdaságpolitikában és a koronavírus-válság kezelésében.

Bennfentes források arról számoltak be, hogy a kormányszóvivő hivatalosan szerdán fogja bejelenteni indulását a tisztségért.

Kedden Kisida Fumio volt külügyminiszter már bejelentette, hogy részt vesz a megmérettetésen. A Kyodo japán hírügynökség úgy tudja, hogy Kisida - aki 2012-től 2017-ig volt külügyminiszter - hétfőn találkozott Abe Sindzóval, és arra kérte, hogy támogassa a pártelnöki választáson. Kisida az elmúlt években többször is kinyilvánította a szándékát, hogy az LDP elnöke szeretne lenni Abe távozása után.

A LDP-ben szeptember 8-tól 14-ig tart az elnökválasztási folyamat, és két napra rá hozzák nyilvánosságra az eredményt. Az új pártelnök egyben az ország következő kormányfője lesz, amennyiben személyét a parlament is elfogadja.

A párt vezető testülete, a főtanács úgy döntött kedden, hogy rövidített eljárással választják meg a pártelnököt, tekintettel arra, hogy Abe a parlamenti ciklus közben mondott le. A testület szerint elkerülendő "a politikai vákuumot", mihamarabb meg kell alakítani a kormányt a koronavírus-járvány közepette. A főtanács úgy döntött, hogy csak a párt 394 parlamenti képviselője és a regionális pártszervezetek 141 képviselője fogja megválasztani az új pártelnököt.

A döntés szemlátomást hullámokat ver a pártban, de már a főtanács sem egyhangúlag határozott így. Több mint 140 képviselő - köztük Isiba Sigero volt védelmi miniszter - petícióban követelte, hogy a teljes tagság szavazzon.

Elemzők szerint a főtanács döntése Szuga Josihidének kedvez, aki a párton belül erős támogatottságot élvez. A lakosság körében viszont Isiba Sigeru a legnépszerűbb.

Indulni kíván még a pártelnöki tisztségért Kono Taro védelmi miniszter is, illetve Tosimicu Motegi, a japán diplomácia jelenlegi vezetője is jelezte, hogy 24 órán belül eldönti, indul-e.

Abe Sindzó japán miniszterelnök pénteken jelentette be lemondását romló egészségi állapotára hivatkozva. A 65 éves kormányfő aláhúzta: nem akarja, hogy egészségi állapota kihasson a politikai döntéseire. Abe mandátuma 2021 szeptemberében járt volna le. Ő volt Japán legfiatalabban hatalomra került és leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke.

Nyitókép: MTI/AP pool/Eugene Hoshiko
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018