eur:
393.82
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A 2020. augusztus 28-án közreadott képen Abe Sindzó japán miniszterelnök megbeszélést tart Donald Trump amerikai elnökkel (a képen nem látható) New Yorkban 2019. szeptember 25-én. Sajtóértesülések szerint a japán kormányfő egészségi okok miatt lemond pozíciójáról.
Nyitókép: MTI/AP/Evan Vucci

Távozik a pragmatikus és nacionalista kormányfő - merre tovább, Japán?

Stabilitás és ígéretes, de meg nem valósult tervek – így lehetne jellemezni Abe Sindzó japán kormányzását. A gyenge egészségi állapota miatt távozó kormányfő egyszerre volt nacionalista és globalista, valamint próbálta új pályára helyezni a gazdaságot. Jött azonban a koronavírus, ami részben törölte eredményeit.

Merre felé tart a járvány sújtotta és a nyári olimpia dicsfényétől megfosztott Japán? Ez a kérdés azt követően, hogy a szigetország karizmatikus kormányfője, Abe Sindzó pénteken váratlanul bejelentette, hogy az életét végigkísérő betegsége miatt távozik.

Abe nyolc éven át tartó kormányzásával és korábbi miniszterelnökségeivel a háború utáni Japán legtovább hatalmon lévő miniszterelnöke volt. Bár nagy tervei voltak, sok nem valósult meg közülük.

A legnagyobb nyomot a gazdaságban hagyja:

az Abenomics néven elhíresült lépései azt célozták, hogy Japán visszaszerezze régi jó hírét, és gazdasági hatalomként felzárkózzon Kína és az Egyesült Államok mögé.

Programjaival megpróbálta elhárítani a defláció veszélyét és megoldást találni a vészesen öregedő munkaerő kihívására. Élénkítő csomagokkal, a cégekre vonatkozó törvények lazításával, adócsökkentéssel és kiadásnöveléssel próbálkozott.

Azzal érvelt, hogyha a nők több lehetőséget kapnának a hagyományosan konzervatív ország munkaerőpiacán, akkor azzal kompenzálni lehetne a munkaerő vészes öregedését. Nyitott a külföldi munkaerő felé is: lehetővé tette a más országból származó dolgozók beáramlását – egyes becslések szerint a japánok által betöltetlen állások 40 százalékát migráns munkások vették át miniszterelnöksége alatt.

Az Abe-kormány egy új vízumfajtát vezetett be, ami lehetővé teszi öt év alatt 345 ezer külföldi dolgozó érkezését. Rájuk azért is van szükség, mert az öregedő országban 5 éven belül 270 ezer betöltetlen nővéri és ápolói állás lesz. Abe számára

a demográfiai probléma „nemzeti vészhelyzet” volt,

és a külföldiek behozatalát tartotta annak az útnak, amivel „újra be lehet indítani a gazdasági növekedést”.

Közben nem sok valósult meg abból, hogy drámai módon megnöveljék a vállalatvezetői és kormányzati pozíciókban a nők arányát.

Bírálói szerint kormánya legalább annyi hangsúlyt helyezett a kommunikációra, mint konkrét eredményekre.

A GDP-növekedést a koronavírus-járvány előtt sem sikerült beindítani, és népszerűtlen lett a forgalmi adó újabb emelése.

Miközben a konzervatív országában reformernek számító Abe a migránsok beengedésével, a nagyobb külpolitikai szerepvállalással és próbálkozásaival, hogy bővítse a nők lehetőségeit, pragmatikus politikát folytatott, nacionalista húrokat is pengetett.

Megerősítette a császár szerepét a japán közéletben, az iskolai tananyagban háttérbe szorultak a világháborús bűntettekről szóló kritikus megjegyzések. Emellett növelte a katonai kiadásokat és meg akarta változtatni a II. világháború utáni pacifista japán alkotmányt, amely megtiltotta az országnak hogy önálló hadserege legyen. 2015-ben az ellenzék és a tömeges tiltakozás dacára engedélyezte a japán csapatok külföldi bevetését a „kollektív önvédelem” nevében.

A nacionalista hangok ellenére a külpolitikában nyitott volt: ő volt az, aki rendszeres telefonhívásaival el tudta kerülni, hogy Donald Trump kiszámíthatatlan beszólásai árnyékot vessenek a japán-amerikai kapcsolatokra, és elkerüljék a gazdasági csatát.

  • Partnerséget épített ki Indiával és Ausztráliával,
  • megerősítette a Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködési Egyezményt,
  • szabadkereskedelmi alkut kötött az Európai Unióval.
  • Kína geopolitikai fenyegetése ellenére kereste a gyakorlati együttműködés lehetőségeit Pekinggel, ahová el is látogatott.

Abe ugyanakkor nem érte el a területi vita rendezését Oroszországgal, és népszerűsége jelentősen visszaesett a koronavírus-válság kezelése miatt. Elemzők szerint utódai azonban építhetnek a Liberális Demokrata Pártjára jellemző, fokozatosan elért, kisebb eredményeire.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×