eur:
393.3
usd:
367.44
bux:
67062.43
2024. április 26. péntek Ervin
A fehérorosz elnökválasztás eredménye elleni tiltakozás során augusztus 10-én elhunyt Alekszandr Tarajkovszkij búcsúztatásának résztvevői Minszkben 2020. augusztus 15-én. A 34 éves férfit a rendőrség speciális egységének egy tagja lőtte le. A tüntetéssorozat azután kezdődött, hogy az augusztus 9-én tartott belarusz elnökválasztást az országot 26 éve irányító Alekszandr Lukasenko nyerte, hatodik alkalommal 80 százalék feletti győzelemmel.
Nyitókép: A fehérorosz elnökválasztás eredménye elleni tiltakozás során augusztus 10-én elhunyt Alekszandr Tarajkovszkij búcsúztatásának résztvevői Minszkben 2020. augusztus 15-én. A 34 éves férfit a rendőrség speciális egységének egy tagja lőtte le. MTI/EPA/Jauhen Jercsak

Az EBESZ újra megpróbál belefolyni a fehéroroszországi történésekbe

Ha már a választások ellenőrzésére nem kaptak engedélyt a hatalomtól.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) elnöksége hétfőn felajánlotta, hogy közvetít a fehérorosz kormány és az ellenzék között "a nyitott és építő párbeszéd" megteremtése érdekében a vitatott kimenetelű elnökválasztás után kialakult belpolitikai válságban.

A felajánlás szerint, amely a bécsi székhelyű szervezet honlapján jelent meg, Edi Rama albán miniszterelnök, az EBESZ soros elnöke találkozna a minszki kormány tagjaival és az ellenzék képviselőivel.

Az EBESZ ismét közölte, hogy aggasztónak tartja az augusztus 9-i elnökválasztás lefolytatását, amelynek

ellenőrzésére nem kapott lehetőséget a fehérorosz hatóságoktól,

valamint nyugtalanítónak véli, hogy a fehérorosz hatóságok aránytalanul erőszakosan bántak a békés tüntetőkkel, akik a választás hivatalos eredménye miatt tiltakoztak. Problémásnak tartja a szervezet azt is, hogy számos demonstrálót önkényesen őrizetbe vettek, valamint sokak vádja szerint többeket megkínoztak.

Fehéroroszországban az elnökválasztás óta folyamatosak a tüntetések, az ellenzék és a tiltakozók szerint Aljakszandr Lukasenka elnök elcsalta azt, ezért több választókerületben a szavazatok újraszámlálását vagy a voksolás megismétlését követelik. Hivatalos adatok szerint Lukasenka a szavazatok 80,1 százalékát kapta meg.

Az EBESZ néhány nappal a választás előtt közölte, hogy ezúttal nem küld az országba megfigyelőket, mert nem kapott időben meghívót.

A szervezet vizsgálatai nemcsak magukra a szavazásokra terjednek ki, hanem a voksolást megelőző időszakra is, különös tekintettel a választási bizottságok kialakítására és a jelöltek regisztrálására.

A fehérorosz választási bizottság szerint 64 Minszkben szolgálatot teljesítő diplomatának megvolt a lehetősége az elnökválasztás megfigyelésére. Rajtuk kívül a szovjet utódállamok többségét tömörítő Független Államok Közösségének 184 képviselője működött közre megfigyelőként. Ők hétfő délelőtt elégedetten nyilatkoztak, nem találtak arra utaló jelet, amely kétségbe vonhatná a választás legitimitását Szergej Lebegyev orosz politikus szerint.

Az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei pénteken rendkívüli ülés keretében megállapodtak arról, hogy szankciókat készítenek elő a felelősök ellen a tüntetők elleni erőszak és a választási eredmények meghamisítása miatt. Az EU hangsúlyozta: nem fogadja el a fehérorosz elnökválasztás eredményét.

Dominic Raab brit külügyminiszter hétfőn közölte, hogy az EBESZ-en keresztül független vizsgálatot kell indítani azoknak a "hibáknak" a feltárására, amelyek miatt a választás nem volt tiszta. Egyúttal a "borzalmas elnyomás" ügyében is nyomozást javasolt.

Egils Levits lett államfő szintén EBESZ-vizsgálatot követelt.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×