eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Matteo Salvini szenátor, az olasz ellenzéki Liga párt vezetője a köztársaság napja alkalmából rendezett pártrendezvényen Rómában, az Olasz Köztársaság kikiáltásának 74. évfordulóján, 2020. június 2-án.
Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Fabio Frustaci

Szakértők: erőt demonstrált és "nagyot sóhajtott" az olasz ellenzék

Az InfoRádiónak nyilatkozó Molnár Anna és Szomráky Béla eltérően látja Matteo Salvini esélyeit egy mostani előre hozott választáson, de egyetértenek abban, hogy ilyenre nem kerül most sor..

Tüntetések bő 70 városos hálózatán keresztül követelt előre hozott választást Olaszország-szerte a Matteo Salvini-vezette jobboldali pártszövetség.

Molnár Anna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyetemi docense szerint viszont bár a Conte-kabinet népszerűsége esett és Salvini koalíciója is esélyes lehetne, a cél elérésére vajmi kevés az esély.

"A Liga, az Olaszország Fivérei és a Forza Italia szervezték ezeket a demonstrációkat alapvetően amiatt, hogy a kormánnyal szemben kifejezzék a véleményüket. Salvini tulajdonképpen azt hangsúlyozta, hogy a gazdaság újraindításához új kormány kell és új alapok. A Forza Italia hangsúlyai kicsit máshol vannak, Antonio Tajani azt hangsúlyozta, az ellenzéknek és a kormánynak közösen kellene kidolgoznia az újraindítás fő elemeit" - fejtette ki Molnár Anna.

A koronavírus-válság kezelése elején elkezdett jelentősen növekedni a kormány támogatottsága, de a nyitás óta folyamatosan csökken.

A pártok támogatottságában is jelentős változások voltak az elmúlt időszakban, de Molnár Anna szerint ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a kormánypártok felmondják a koalíciót.

"Matteo Salvini pártjának támogatottsága esett az elmúlt időszakban, átlagosan 26 százalékon áll, a Forza Italia 7, a Giorgia Meloni vezette Olaszország Fivérei 14-15 százalékon. Ez azt jelenti, hogy Matteo Salvini akár 40 százalék fölötti eredményt is elérhetne és esélyes is lehetne, de amíg a kormányzópártok hajlandóak együtt maradni, nem valószínű, hogy Salvini forgatókönyve elindítható lenne" - szögezte le Molnár Anna.

Szomráky Béla Olaszország-szakértő újságíró szerint a tüntetéssorozat "erődemonstráció" volt Matteo Salviniék részéről.

"Egy nagy sóhaj történt. A tüntetések idején szinte órákra voltunk a rendkívül erőteljes korlátozások június 3-ai feloldásától, így már lehet utazni a különböző régiók között. És nem csak sóhaj, óhaj is volt: az államfő is úgy vélekedik, háború utáni állapotok vannak Olaszországban, össze kell fogni, nemzeti egység kell, Salvini pedig magáénak érezte a felhívást" - fejtegette Szomráky Béla, aki úgy véli, egy mostani választáson a jobboldali ellenzék jelentős szavazatfölényben lehetne,

az olaszok 67 százaléka nem tartja helyesnek, ahogy a kormány a járványt kezelte.

Molnár Annával viszont egyetért abban, hogy most nem valószínű az előre hozott választás kieszközlése, ehhez még egy-két tartományt el kell veszítenie a baloldalnak, Szomráky Béla szerint igaz ugyanakkor, hogy efelé jó úton is járnak a kormányerők.

A friss olaszországi járványadatokat ITT olvashatja.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×