eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A remény jelentésű angol szót írták ki a nápolyi NH Panorama Szálloda kivilágított ablakaival a koronavírus-járvány idején, a 2020. április 15-ére virradó éjjel.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco

A koronavírus után most egymással küzdenek meg az olaszok

Miközben a koronavírus-járvány egyik súlyos gócpontjának számít Olaszország, kormánya megosztott a járvány kezelésének kérdésében is.

Szomráky Béla újságíró szerint valódi, meghirdetett kormányválságról nem lehet beszélni Olaszország tekintetében, a szó szélesebb értelmében azonban ez azóta fennáll, amióta a mostani kabinet megszületett, hiszen

két olyan párt alkotja, amely egymással szöges ellentétben áll,

mind világfelfogásban, mind gyakorlatban és tapasztalatokban egyaránt, tehát az ellentétek nem új keletűek.

A legújabb vita arról robbant ki az olasz sajtó beszámolója alapján, hogy a járvány elvonulta után a lehetséges brüsszeli támogatásokat miként használja föl Róma. Pontosabban, a „viszály almája” az európai pénzügyi stabilitás mechanizmusával kapcsolatos – magyarázta az Olaszország-szakértő. Hogy az olasz GDP mintegy 2 százalékát jelentő 36 milliárd euró felvételének vannak-e feltételei. Bár a kormány úgymond „megérezte a pénz szagát”, és élne a lehetőséggel, az olasz jobboldal két népszerű pártja, a Matteo Salvini vezette Liga és a Giorgia Meloni irányította Olasz Testvérek szerint ennek meglehetősen durva kondíciói lennének.

Szomráky Béla arra is kitért, hogy ez a konfliktus is kihat a koronavírus-járvány – mára szinte mindenki szerint elhibázott – kezelésére, de alapvetően az okozza a gondot, hogy nincs egy erős központi akarat. Ehelyett van 4-5 intézmény, amely a vírus okozta járvány kezelésével foglalkozik, miközben

Giuseppe Conte miniszterelnök, „mint egy bonviván, ott táncol a közvélemény és a politikai függöny előtt, és fogalma sincs, hogy mi történik mögötte”

– fogalmazott az újságíró, aki szerint számtalan lehetőség válik semmissé amiatt, hogy a tartományok, megyék és nagyvárosok elkezdték a maguk szakállára kialakítani a védekezési technikákat-taktikákat, de ehhez nem kapták meg az állami támogatást.

Emiatt pedig a veszélyhelyzet kezdetén tapasztalt, enyhén emelkedő lakossági támogatottsága is kezd szertefoszlani a miniszterelnöknek. Ráadásul – emelte ki végezetül Szomráky Béla – az olaszoknak másfél-két hónappal ezelőttig csupán a 30 százaléka támogatta, vagy legalábbis „cirógatta” azt az elképzelést, hogy Olaszországnak ott lenne hagynia az Európai Uniót, ez mára viszont elérte az 50 százalékot, miután a lakosságnak elege lett abból, hogy

az EU semmiféle szolidaritást nem mutatott az irányukba.

Pluszban még előtérbe is került a pénzügyekben a már említett, „hihetetlenül ócska bankárszemlélet”, ez pedig végleg eltántoríthatja attól az olaszokat, hogy valaha is lehetséges közös Európát építeni.

Olaszországban egyébként egy hét óta először ötszáz alá csökkent április 18-án, szombaton a koronavírus-fertőzés egy nap alatt szedett halálos áldozatainak száma, eddig összesen 23 ezer 227 beteg életét vitte el a kór.

Az olasz polgári védelmi hatóság adatai szerint az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma több mint duplájára nőtt az utóbbi egy nap alatt. A halottak száma az utóbbi huszonnégy órában 482-vel emelkedett, míg előző nap 575-re. Napi ötszáz alatt utoljára április 12-én volt a halottak száma, akkor 431 elhunyttal, azt megelőzően pedig március 19-én.

Az egy nap alatt újonnan igazolt fertőzöttek száma 809 volt, megugrott az előző napi 355-höz képest. A betegek száma meghaladta a 107 ezret, a gyógyultaké pedig a 44 ezret. Egész Olaszországban eddig több mint 1,3 millió vírustesztet végeztek.

A járvány kirobbanása óta 175 ezer 925 ember koronavírustesztje bizonyult pozitívnak.

A fertőzés gócpontjának számító Lombardiában egy nap alatt 761-gyel emelkedett az ismert fertőzöttek száma, ami sokkal több az előző napi 344-nél. A halottak száma egy nap alatt 199-cel emelkedett, míg pénteken 234-gyel. Lombardiában több mint tizenkétezren haltak meg, ez több mint fele az országos adatnak.

Az északi Lombardiában jelenleg több mint 34 ezer a betegek száma, ebből tízezren vannak kórházban, mintegy ezren intenzív osztályon. A közép-olaszországi Lazio tartományban 5600-an betegek, 1376-an vannak kórházban, 18-an intenzív osztályon. A déli Szicíliában 2600 fertőzöttet ápolnak, valamivel több mint ötszázan vannak kórházban, negyvenketten intenzív osztályon. Ezért a korlátozó intézkedések májustól tervezett feloldását az ezzel megbízott szakértői csapat más és más ütemben indítaná el az ország északi, középső és déli részén. A járvány terjedésének február 20-i kezdete óta 131 orvos halt meg.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×