INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 14. péntek
Marcell

boris johnson

előre hozott választás

brexit

brit

Boris Johnson konzervatív párti brit miniszterelnök a parlament ülésére indul londoni rezidenciájáról 2019. október 29-én. A brit törvényhozás az előző nap elfogadta a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) legkésőbb 2020. január 31-ig halasztásáról hozott uniós döntést, amely értelmében a kiválás feltételrendszerét rögzítő új szerződés korábbi ratifikálása esetén a szigetország tagsága akár november 30-án vagy december 31-én is megszűnhet. Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője bejelentette, hogy pártja támogatja az előrehozott parlamenti választás kiírását.

Ezért lesz izgalmas a brit előre hozott választás

Infostart / MTI
Újabb cikkünk a témában:

Egy friss felmérés szerint többségbe kerülhet Boris Johnson Konzervatív Pártja, de a támogatottsági előny a választásra nagyon-nagyon elfogyott.

A legfrissebb felmérés továbbra is azt mutatja, hogy a kormányzó brit Konzervatív Párt többségi kormányt alakíthat a csütörtöki előre hozott parlamenti választás után, de a konzervatívok támogatottsági előnye érezhetően csökkent az eggyel korábbi hasonló felmérés óta.

A legnagyobb brit közvélemény-kutató csoport, a YouGov által a Sky News brit hírtelevízió megbízásából elvégzett, nem hagyományos mérési modell alapján készült, kedd éjjel ismertetett vizsgálat szerint a Boris Johnson miniszterelnök vezette Konzervatív Párt jelenleg

a voksok 42,6 százalékát szerezné meg,

a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt 33,8 százalékot kapna.

A két héttel ezelőtt, hasonló módszertannal elvégzett előző felmérés a konzervatívoknak 43 százalékos, a Munkáspártnak 32 százalékos támogatottságot jelzett.

A YouGov számításai szerint a mostani eredmény azt jelentené, hogy a Konzervatív Pártnak az új alsóházban 339 képviselői helye lenne, 22-vel több, mint az előző, 2017-ben tartott, szinten előre hozott választás után.

Az összes ellenzéki párt együttes frakciólétszámához képest a konzervatívok e modell alapján 28 fős többségben lennének.

A Munkáspárt frakciójának létszáma 31 fővel 231-re csökkenne.

A mandátumok száma alapján ez lenne a Labour legrosszabb választási teljesítménye 1983 óta - áll a YouGov elemzésében.

A november végén elvégzett előző vizsgálat még 359 fős tory frakciót és 68 fős konzervatív többséget jelzett.

A cég szerint ugyanakkor a konzervatívok a most valószínűsített frakciólétszámmal is a legjobb eredményüket érnék el az 1987-es választások óta, amikor Margaret Thatcher akkori miniszterelnök 376 tagú alsóházi frakcióval és 102 fős többséggel alakíthatta meg harmadik kormányát.

A YouGov a mostani felméréshez ugyanazt a modellt használta, amellyel a 2017-es választások előtt pontosan megjósolta, hogy egyik párt sem szerez abszolút többséget.

Annak idején a legtöbb kutatás azt valószínűsítette, hogy a Theresa May akkori kormányfő vezette konzervatívok kényelmes többséggel alakíthatnak kormányt, ám végül a Konzervatív Párt addigi szűkös alsóházi többségét is elvesztette, és csak külső támogatással tudott kormányon maradni.

A YouGov úgynevezett MRP modellje a hagyományos választói minták sokszorosára terjed ki, száznál több kritériumot vesz figyelembe, és az eredményt súlyozza minden egyes választókörzet demográfiai összetételével, valamint hosszú időre visszatekintve a választók pártpreferenciáinak változásaival is.

A múlt szerdán kezdődött, kedden befejeződött mostani felmérés során a cég több mint 105 ezer választói interjút készített.

A konzervatívoknak valószínűsített 42,6 százalékos szavazatarány hasonló a 2017-ben Theresa May által elért eredményhez, ám a Munkáspártnak jósolt 33,8 százalék jelentős visszaesés lenne, a Labour ugyanis 2017-ben komoly előretöréssel a voksok 40 százalékát szerezte meg.

A YouGov hangsúlyozza ugyanakkor a mostani felméréshez fűzött elemzésében, hogy a vizsgálat csak a jelenleg legvalószínűbb eredményt mutatja egy meglehetősen széles hibahatáron belül, és

egyáltalán nem zárható ki, hogy végül az új alsóházban sem lesz abszolút többsége egyik pártnak sem.

Ugyanerre hívta fel a figyelmet Boris Johnson miniszterelnök a Konzervatív Párt keddi kampánygyűlésén, kijelentve: abszolút nem tekinthető eldöntött ténynek, hogy a konzervatívok többségi kormányt alakíthatnak a csütörtöki választás után. Johnson szerint "nagyon szoros a küzdelem", a Konzervatív Pártnak minden szavazatra szüksége van, mivel a konzervatív többség egyetlen lehetséges matematikai alternatívája az, hogy az új parlamentben sem lesz egyértelmű többsége senkinek.

Nyitókép: MTI/AP/Frank Augstein
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018