eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a német tulajdonú Lufthansa Technik miskolci beruházásáról tartott sajtótájékoztatón 2019. február 21-én. A német Lufthansa vállalatcsoport repülőgép-javítással és -fenntartással foglalkozó vállalata 43 milliárd forintos befektetéssel szervizközpontot telepít a városba. A 400 munkahelyet teremtő üzem létrejöttéhez a magyar kormány képzési támogatással járul hozzá.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Szijjártó Péter: fontos szerződéseket írunk alá Vlagyimir Putyin budapesti látogatásakor

Ezekről moszkvai tárgyalásai alkalmával nyilatkozott a külgazdasági és külügyminiszter.

Fontos megállapodásokat fogunk aláírni a gazdaság, a szociális biztonság és a sport területén folytatandó együttműködésről Vlagyimir Putyin orosz elnök október 30-i budapesti látogatásakor - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Moszkvában. Tárgyalópartnerei között szerepelt Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója, Gyenyisz Manturov ipari és kereskedelmi, Alekszandr Novak energiaügyi és Pavel Kolobkov sportminiszter.

Sikerült olyan közös projekteket azonosítani, amelyet harmadik piacon orosz és magyar vállalatok közösen tudnak megvalósítani - mondta Szijjártó Péter. Ezek közül a legjelentősebbként az egyiptomi közös tendergyőzelmet emelte ki, amelynek keretében egy magyar és egy orosz vállalat közösen szállíthat 1300 vasúti kocsit több mint 1 milliárd dollár értékben az arab ország vasúttársaságának. Felhívta a figyelmet arra, hogy

ez a magyar járműgyártás történetének egyik legnagyobb nemzetközi megrendelését jelenti.

A két ország a miniszter ismertetése szerint komoly előrelépést tudott elérni a gazdasági együttműködésben a szankciók által nem érintett területeken. Az Oroszországgal szemben bevezetett európai uniós büntetőintézkedések 8 milliárd dollárnyi exportlehetőséget vettek el a magyar gazdaságtól. Fontosnak nevezte, hogy a magyar kormány ennek ellensúlyozására támogatta magyar élelmiszer-, gyógyszer- és egészségipari vállalatok beruházások révén történő piacra jutását Oroszországban.

A miniszter közölte: megállapodott a Gazprom gázipari óriásvállalat vezérigazgatójával, hogy az orosz vállalat áprilistól elkezdi szállítani Magyarországra a jövő téli fogyasztás kielégítéséhez szükséges földgázt. "Jelenleg tárgyalunk a mennyiség három milliárd köbméterre történő emeléséről" - hangoztatta.

A tárcavezető emlékeztetett, hogy a történelem folyamán először vannak tele a magyar gáztározók, amelyek kis híján 6,5 milliárd köbméternyi gázt tárolnak. Ez fedezi a szükségleteket a jövő téli időszakig - mondta.

Szijjártó Péter mérföldkőnek nevezte a Roszatommal folytatandó együttműködést a paksi építkezés tekintetében; nemrégiben elfogadták az atomerőmű alapvető terveit. A miniszter elmondta, hogy

az előkészítés következő fázisához szükséges kapacitásokat a Roszatom már Magyarországra telepítette, így az építkezés előkészítése ütemesen halad.

"Magyarország így el tudja érni azt a tervét, hogy hosszú távon növelje a nukleáris energia arányát a hazai energiaellátásban. A nukleáris energia tiszta, olcsó és biztonságos forrás, amely hozzájárul a magyar gazdaság versenyképességének növeléséhez és ahhoz is, hogy csökkenjen a károsanyag-kibocsátás Magyarországon" - mondta Szijjártó.

A magyar-orosz csúcson fontos szerepet kap a közel-keleti keresztény közösség védelme és az azért való jövőbeni közös fellépés lehetősége.

Az orosz elnöki látogatás idejére meghívást kapnak majd a legnagyobb közel-keleti keresztény egyházak vezetői is Budapestre, akik első kézből adhatnak majd tájékoztatást a két vezetőnek helyzetükről.

"Magyarországnak az az érdeke, hogy Oroszországgal is fair, tisztességes kapcsolatot tartson fenn. Látszik, hogy a legbefolyásosabb országok vezetői sorra találkoznak a magyar miniszterelnökkel, meghívják őt, vagy Budapestre látogatnak" - hangoztatta Szijjártó Péter. "Ez visszaigazolása azoknak a sikereknek, amelyeket elértünk. Orbán Viktor olyan közép-európai vezetővé vált a világban, akit érdemes meghallgatni, akire érdemes odafigyelni, akivel érdemes találkozni a legnagyobb országok vezetőinek is. Ennek a történetnek a következő fejezte íródik majd október 30-án Budapesten" - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány minden külpolitikai döntését továbbra is a nemzeti érdek alapján fogja meghozni. "Ez azt diktálja, hogy minden, a közelünkben lévő világpolitikai és világgazdasági folyamatokra hatással bíró országgal megtaláljuk a közös hangot, a kölcsönös tiszteleten alapuló hatékony együttműködést tudjunk kialakítani" - mondta a tárcavezető.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×