INFORÁDIÓ
2023. március 27. hétfő
Hajnalka

ursula von der leyen

európai bizottság

európai parlament

Az Európai Tanács által az Európai Bizottság elnökének jelölt német Ursula von der Leyen az Európai Parlament 2019. július 16-i ülésén beszél az EP strasbourgi üléstermében. A képviselők a nap folyamán szavaznak titkosan von der Leyen jelöléséről.

Megszavazták, Ursula von der Leyen az Európai Bizottság új elnöke

Infostart

A szavazás előtt néhány órával elmondott kortesbeszédében új zöld törvényjavaslatot, a migrációval kapcsolatban szolidaritást és tehermegosztást, a brexitről szólva pedig, ha szükséges, újabb halasztást ígért a német politikus, aki az első nő ebben a pozícióban.

Az Európai Bizottság elnökségére jelölt Ursula von der Leyennek a szavazáskor hivatalban lévő képviselők többségének - 50 százalék plusz egy fő - szavazatára volt szüksége a megválasztáshoz. Szűken ugyan, de meglett a többség, ehhez ugyanis 374 támogató szavazatra volt szüksége, az Európai Parlament képviselői pedig 383 szavazattal, 327 ellenében, és 22 tartózkodás mellett támogatták a jelölt bizottsági elnöki kinevezését. Egy szavazat érvénytelen volt.

Az EP eljárási szabályai szerint a képviselők titkosan, urnás szavazással döntenek a jelölt személyéről. A szavazás során a bizottsági elnökjelölt sosincs jelen, azonban az eredmény bejelentésekor von der Leyen is a teremben volt.

Ursula Von der Leyen október 31-e után veszi át ténylegesen az Európai Bizottság vezetését a leköszönő Jean-Claude Junckertől. Mandátuma öt évre szól.

A megválasztott elnök első szavai a köszönetről szóltak. Mint mondta, óriási megtiszteltetés számára a szavazás eredménye.

"Nagy a felelősség, most megkezdődik a munka"

- hangsúlyozta, és közös, konstruktív alapokon álló munkára szólította fel az uniós képviselőtestület tagjait.

Strasbourg, 2019. július 16.
Az Európai Bizottság elnökének megválasztott Ursula von der Leyen német kereszténydemokrata politikusnak gratulál Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án.
MTI/Koszticsák Szilárd
Strasbourg, 2019. július 16. Az Európai Bizottság elnökének megválasztott Ursula von der Leyen német kereszténydemokrata politikusnak gratulál Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd

A politikus a Twitteren magyarul is megköszönte megválasztását:

Ursula von der Leyen, aki jelenleg Németország védelmi minisztere, a szavazás napjának délelőttjén, első strasbourgi beszédében a szolidaritás fontosságát hangsúlyozta, ugyanakkor keményen fogalmazott:

"Számomra a legfontosabb, hogy Európa erős és egységes legyen. Aki Európát gyengíteni, megosztani akarja, meg akarja fosztani az értékeitől, az ellen nagyon keményen fogok harcolni."

A politikus szerint az egész EU-ra vonatkozó jogállamisági mechanizmust kell kialakítani az Európai Bizottság vezetésével. Mint mondta, biztosítani fogja, hogy a jogállamiság garantálása érdekében teljes és átfogó eszköztárat használjanak európai szinten.

Nem lehet kompromisszumot kötni, ha a jogállamiság tiszteletben tartásáról beszélünk.

- fogalmazott Ursula von der Leyen.

A német politikus beszélt a brexitről is, mint mondta, az Egyesült Királyság szövetséges és erős partner marad, ő maga pedig bizottsági elnökként kész meghosszabbítani a brit kilépés dátumát, ha arra szükség van a jobb megállapodás érdekében.

Ursula von der Leyen azt mondta,

mandátuma első száz napjának kiemelt programja lesz, hogy az Európai Unió 2050-re klímasemlegessé váljon,

valamint azt is el kívánja érni, hogy az EU vezető szerepet töltsön be olyan területeken, mint a zöld gazdaság finanszírozása és a kutatás.

Ursula von der Leyen kijelentette azt is, hogy biztosítani fogja a nemek közötti teljes egyenlőséget az uniós biztosok testületében, mint mondta, ha a tagállamok nem javasolnak elegendő női jelöltet, nem fog habozni új neveket kérni.

Nyitókép: MTI/AP/Jean-Francois Badias
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018