eur:
394.96
usd:
363.3
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Ursula von der Leyen távozó német védelmi miniszter, az Európai Bizottság megválasztott elnöke (j) a heti kormányülésen a berlini kancellári hivatalban 2019. július 17-én. Balról Jens Spahn egészségügyi miniszter.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Feledy Botond: fél év múlva derül ki, hogy új irányvonal jön-e az EU-ban

Nincs döntő jelentősége, mekkora többséggel választották meg az Európai Bizottság elnökévé Ursula von der Leyent - fogalmazott az InfoRádió Aréna című műsorában Feledy Botond külpolitikai elemző, aki szerint az viszont üzenetértékű, hogy a német politikus megválik a nagy hatalmú és befolyásos, szintén német EB-főtitkártól.

Történelmileg nagyon fontos tény, hogy ilyen hamar sikerült megválasztani Ursula von der Leyent - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Feledy Botond külpolitikai elemző.

"Kis többséggel ugyan, de megkapta a politikai mandátumot. Persze vannak, akik azt mondják, hogy a többség mértéke a mandátum súlyán valamit farag, de ez szerintem nem igaz, onnantól fogva, hogy kinevezték, elkezdheti a működését az ő kollégiuma,

az ő hatáskörén nem módosít semmit, hogy egy, kilenc vagy száz mandátummal nyert."

Feledy Botond kiemelte: nem sokkal a korábbi német védelmi miniszter uniós megválasztása előtt aktív gazdasági és politikai diplomácia zajlott Magyarország és Németország között.

"Ha végignézzük itt az elmúlt néhány hetet, akkor láthatjuk, hogy német oldalról már számot is kötöttek a Magyar Honvédség beszerzéséhez: német fegyvereket vásárolunk több mint 500 milliárd forint értékben. Kimondhatatlanul nagy szám, amit a nagyberuházásainkkal tudunk összehasonlítani. Tehát egyfelől Magyarország úgy döntött, hogy fizet Németországnak ilyen dolgokért, majd

Ursula von der Leyent is megszavazta az Európai Tanácsban, egyébként a lengyel konzervatívokkal együtt.

És azt se felejtsük el, hogy úgy döntött a Deutsche Telekom, amelynek egyharmadát a német kormányzat felügyeli, hogy eladja a T-Systemst egy magyar üzletembernek" - sorolta Feledy Botond.

Az elemző hozzátette: Berlin sem kivétel az alól a tranzakcionista szemlélet alól, hogy politikai gesztusok fejében egy ország gazdasági gesztusokat tesz.

Arról is beszélt, hogy

Martin Selmayer, az Európai Bizottság főtitkára is része lehetett a kelet-nyugat megosztottságnak.

"A főtitkári pozíció egy csúcstechnokrata pozíció kellene, hogy legyen, és egyébként az elnöki kabinetnek vagy az alelnöki szűkebb körnek kellene azt biztosítani, hogy a kollégium egy irányban dolgozzon, ez viszont Jean-Claude Junckernél az utolsó évben átalakult, Timmermans és Selmayer alelnökökre támaszkodott abban, hogy a bizottságot elkanyarítsa a saját politikai elképzelései irányába" - magyarázta Feledy Botond.

A szakértő szerint az, hogy mind Ursula von der Leyen, mind Martin Selmayer német nemzetiségű, jó ürügy arra, hogy az elnök politikailag rendezze a bizottság sorait.

"Selmayer esetében egy annyira Junckerhez kötődő személyről van szó, hogy valószínűleg jelezte az új elnök, hogy ezt a hátizsákot nem kívánja vinni"

- fogalmazott. Feledy Botond hozzátette: az, hogy ez a döntés egy új irányvonal is lehet-e az Európai Unió életében, az majd fél év múlva derül ki.

Alább a teljes beszélgetést megtekintheti, meghallgathatja!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×