INFORÁDIÓ 
2020. április 2. csütörtök
Áron

eu-csúcs

orbán viktor

manfred weber

frans timmermans

Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozik magyar újságíróknak EU-csúcs után Brüsszelben 2019. június 21-én.

Orbán Viktor: a Spitzenkandidatok, Weber úr és Timmermans úr elestek

Infostart / MTI
Újabb cikkünk a témában:

A sikertelen tisztújítási kísérlet után szólalt meg a magyar kormányfő a brüsszeli EU-csúcson. Orbán Viktor úgy fogalmazott: "jelentős lépéseket tettünk".

Manfred Weber és Frans Timmermans elbukott, ami jó hír Magyarországnak, mert a magyar emberek nem akarták őket - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken újságíróknak Brüsszelben.

A kormányfő a csütörtökön kezdődött EU-csúcsról beszélve kiemelte: "jelentős lépéseket tettünk". Orbán Viktor a májusi európai parlamenti választások eredményére utalva emlékeztetett: Magyarországon nagy támogatást kaptak, az 53 százalék "példátlan, Európában ilyen szinte senkinek sincs". Ezért komoly vállalásokat is tett: azt mondta, hogy ezzel a támogatottsággal meg tudja akadályozni, hogy olyan vezetői legyenek az Európai Uniónak, akik a bevándorlást pártfogolják - idézte fel.

Hozzátette: azt is vállalta, hogy nem lesz olyan vezetője az uniónak, aki "ne adná meg a tiszteletet Magyarországnak és a közép-európai országoknak".

Hangsúlyozta: "ezt a két vállalást a tegnapi napig" sikeresen teljesítette, mert

"a Spitzenkandidatok, Weber úr és Timmermans úr elestek",

és a két követelmény közül egyiknek sem feleltek meg, "távozásuk jó hír Magyarország számára".

Mint arról az Infostart beszámolt, nem sikerült megállapodni az európai uniós intézmények elnöki tisztségeinek betöltéséről a tagállami vezetők brüsszeli csúcsértekezletén. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megerősítette azt, amit a sajtó már korábban megszellőztetett: nem sorakozott fel a többség az Európai Bizottság elnöki tisztségére jelöltek egyike mögött sem. Június 30-án rendkívüli EU-csúcsot rendeznek, addig pedig folytatódnak a megbeszélések, nemcsak a tagállamok között, hanem az európai parlamenti frakciókkal is.

Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy a visegrádi országoknak (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) van-e esélyük fontos uniós posztra, úgy válaszolt, "igen, jó esélyünk van rá". A V4-eknek minden uniós pozícióra több, két-három jelöltje is van, és jó esélyünk van arra, hogy az egyeztetéseken kellő súllyal tudjuk képviselni a visegrádi csoportot - mondta.

Orbán Viktor kifejtette: a V4-eknek vannak javaslatai, "ezek konkrét nevek", és ezek mind jók Magyarország és Közép-Európa számára. "A nevek kimondásával azért kell ügyesen bánni", mert van, akinek növeli és van, akinek csökkenti az esélyeit a neve elhangzása - magyarázta. Hozzátette: az ütemezésnek, a diszkréciónak, a megfelelő időpontban való előretörésnek megvan a maga logikája.

Hangsúlyozta: az biztos, hogy a hét közepén a V4-ek személyesen is találkoznak, hogy "az utolsó egyeztetéseket is elvégezzük". Aztán vasárnap este a visegrádi csoport megpróbálja képviselni Közép-Európa érdekeit. Az esélyek jók, "vannak jó jelöltjeink, szerintem be is fognak futni" - fogalmazott.

Klímacélvállalások: "kezdjünk tárgyalni a pénzről"

A kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarországnak - a többi országgal együtt - vannak klímacélvállalásai. 2030-ig ezeket meg tudjuk valósítani, erre vannak terveink, és ezt meg tudjuk úgy tenni - "pénzünk is van hozzá" -, hogy a klímacélok elérése ne eredményezze a lakások rezsiköltségének növelését - mondta. Hozzáfűzte:

úgy tudjuk megvalósítani ezeket a célokat, hogy "a klíma is javul, és a magyar családoknak sem kell több pénzt fizetni az energiáért."

Közölte: a javaslat az volt, hogy most menjenek tovább, és 2050-re is tegyenek vállalásokat. A céllal egyetértünk, de amíg nem látjuk, hol van erre a pénz, addig nem vállaljuk - mondta. "Úgyhogy kezdjünk tárgyalni a pénzről!" - fűzte hozzá.

Úgy látja, ha lesz pénz, ha az unió ehhez nyit forrásokat, és meg tudjuk valósítani a magyar energiarendszer korszerűsítését úgy, hogy a családoknak nem kell ezért többet fizetniük, akkor vállaljuk. "Nyitottak vagyunk, tárgyalni fogunk" - jelentette ki. Orbán Viktor kitért arra: volt egy vita a klímacélokkal kapcsolatban a nukleáris energiáról. A magyar álláspont világos:

"ha klímacélokat akarunk elérni, akkor szükségünk van nukleáris energiára"

- mutatott rá. Hozzátette: ezt egy-két ország vitatja, de kisebbségben vannak. Mint mondta, ezt az ellentmondást úgy oldják fel, hogy minden országnak megmarad a joga, hogy eldönthesse: szüksége van-e atomenergiára. Magyarország szeretne ilyet, mert

"Paks nélkül nincs alacsony rezsi"

- tette hozzá.

A miniszterelnök kiemelte: a szabályozás célja az, hogy az embereknek jobb legyen, nem pedig rosszabb, és "ha jobb a klíma, de nem tudják kifizetni az energiaszámláikat, akkor az egyik ügy megoldásával egy még nagyobb bajt idéztünk elő". Olyan megoldás kell, hogy klímacélok is legyenek, és meg tudjuk védeni az olcsó rezsit is, ehhez pénz kell, erről pedig tárgyalni, egyezkedni kell - mondta.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Kapcsolódó hang

Orbán Viktor nyilatkozata az EU-csúcs után
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018