eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Összeülnek a "nagyok" Brüsszelben, hogy közelebb kerüljenek a megoldáshoz

A tagállami vezetőket várják a belga fővárosba.

Elsősorban az európai uniós intézmények elnöki tisztségeinek betöltéséről szól majd a tagállami vezetők ma kezdődő brüsszeli csúcstalálkozója, szakértők szerint azonban egyelőre úgy tűnik, nincs sok esély arra, hogy már a mostani ülésen kompromisszum születik.

Az értekezlet délutáni megnyitását követően a résztvevők a hagyományoknak megfelelően először Antonio Tajanival, az Európai Parlament elnökével egyeztetnek, majd Klaus Iohannis, az EU soros elnökségét betöltő Románia államfője számol be a korábbi döntések végrehajtásáról.

Ezután megbeszélés következik a 2021-2027 közötti EU-s költségvetési keretről, a klímaváltozás elleni küzdelemről, az álhírek és a hibrid fenyegetések jelentette kihívásokról, illetve bizonyos külpolitikai kérdésekről, például az ukrajnai helyzetről vagy a Ciprushoz közeli török próbafúrásokról.

Az uniós állam- és kormányfők továbbá kitűzik a következő öt évre a közös cselekvés fő stratégiai irányait, prioritásait számos kulcsfontosságú témakörben, amely dokumentum irányvezetőként szolgál majd az EU intézményei számára.

Végül a munkavacsorán rátérnek a tisztújítás kérdésére, és megkezdődik a kompromisszumkeresés, amely késő éjszakáig is elhúzódhat.

Brüsszeli folyosói értesülések szerint június 30-ra soron kívüli EU-csúcsot tarthatnak,

amennyiben most nem sikerül tető alá hozni a megállapodást, márpedig erre komoly esély van, minthogy ahhoz először is egy francia-német alkura lenne szükség, ami egyelőre nem látszik körvonalazódni.

Pénteken szokás szerint eurócsúcsot rendeznek, a központi téma a gazdasági és monetáris unió további elmélyítése lesz. Utolsó napirendi pontként pedig áttekintik az Egyesült Királyság uniós kilépési folyamatának friss fejleményeit.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×