eur:
394.25
usd:
368.91
bux:
66396.61
2024. április 25. csütörtök Márk
A tűzvész sújtotta párizsi Notre-Dame-székesegyház belseje 2019. május 15-én. A több mint 850 éves gótikus székesegyházban április 15-én a kora esti órákban csaptak fel a lángok, és csak másnap reggel sikerült teljesen eloltani a tüzet. A katedrális tetőszerkezete gyakorlatilag teljesen leégett, a kúp alakú huszártorony leomlott.
Nyitókép: A tűzvész sújtotta párizsi Notre-Dame-székesegyház belseje 2019. május 15-én. A katedrális tetőszerkezete gyakorlatilag teljesen leégett, a kúp alakú huszártorony leomlott. MTI/EPA/Philippe Lopez

Így néz most ki a Notre-Dame belülről - sokkoló fotók

Franck Riester francia kulturális miniszter, Philippe Villeneuve francia főépítész és Jean-Marc Chauvet, a tűzvész sújtotta párizsi Notre-Dame-székesegyház rektora, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök és Isabelle Hudon Kanada franciaországi nagykövete megtekintette a katedrális belsejében keletkezett károkat szerdán.

Szívszorító fotók a több mint 850 éves gótikus székesegyház belsejéről:

A képviselőház elfogadta a székesegyház helyreállításáról szóló törvényt

A francia parlament alsóháza szombatra virradóra fogadta el az egy hónappal ezelőtti tűzvészben megrongálódott párizsi Notre-Dame felújításáról szóló törvényt.

A képviselőház 13 órás vita után fogadta el a jogszabályt, amelyről május 27-én szavaznia kell még a szenátusnak is.

A törvény a többi között adókedvezményt irányoz elő azok számára, akik pénzügyi segítséget nyújtanak a székesegyház felújításához, megkönnyíti a helyreállítási munkálatokhoz szükséges döntések meghozatalát,

egyszerűbbé teszi közbeszerzés eljárások lebonyolítását. Különbizottság alakul a költségek felügyeletére.

A több mint 850 éves gótikus székesegyházban április 15-én a kora esti órákban csaptak fel a lángok, és csak másnap reggel sikerült teljesen eloltani a tüzet. A katedrális tetőszerkezete gyakorlatilag teljesen leégett, leomlott a kúp alakú huszártorony. Az előzetes vizsgálatok szerint a tűz az épület felső részében folyó felújítási munkálatok közben keletkezett.

A Párizs szívében, a Cité-szigeten található épület a legjelentősebb európai turistalátványosság, évente 13 millióan keresik fel.

A francia kulturális minisztérium által a magánemberek és vállalatok adományának fogadására kijelölt négy hivatalos szervezet több mint 400 millió eurót (127,7 milliárd forint) gyűjtött össze a Notre-Dame helyreállításához. Az adományok és felajánlások teljes összege ennél jóval magasabb, ha beszámítják a francia állam különböző mecénásainak adományait is.

Becslések szerint a teljes összeg elérheti az egymilliárd eurót (319,2 milliárd forint) is.

Ekkora összeget korábban sohasem sikerült összegyűjteni adománygyűjtéssel Franciaországban.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×